Subota, 16. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

“Bio je uz mene, dodirivali smo se ramenima”: Ovako je Alisa Mutap vještacima opisivala noć u kojoj je Dženan stradao

Preuzmite sliku

Dženan Memić je na današnji dan izgubio život u Velikoj aleji na Ilidži. I dok se njegova porodica pet godina bori da dokaže da je Dženan ubijen, njegova djevojka Alisa se brani da ima amneziju, a Tužilaštvo KS ne odstupa od optužbe za saobraćajnu nesreću. Žurnal donosi hronologiju događaja u ovom slučaju…

Ovaj slučaj od početka prate različite kontroverze, od svjedoka koji su mijenjali iskaze, dokaza koji su nestajali, vještaka koji su iste materijalne dokaze tumačili na potpuno različite načine, pa sve do smjenjivanja policijskog komesara zbog davanja lažnih informacija (Vahid Ćosić, op.a.). Osim toga, ovo je jedan od rijetkih slučajeva, ako ne i jedini, gdje su oštećeni i odbrana osumnjičenih bili na istoj strani.

Dženan Memić je, podsjetimo, preminuo na KCUS-u 15. februara 2016. godine usljed teških povreda glave koje je zadobio sedam dana ranije dok je Velikom alejom na Ilidži šetao sa Alisom Mutap.

Krivično djelo u ovom predmetu tri puta je prekvalifikovano – istraga se prvo vodila kao saobraćajna nezgoda, pa ubistvo i onda se Tužilaštvo KS ponovo vratilo prvobitnoj kvalifikaciji.

Simulacija saobraćajne nesreće od 8. februara 2016. godine, prikazana je 18. aprila 2017. godine u Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Rekonstrukcija događaja snimljena je u junu 2016. godine prema naredbi Tužilaštva Kantona Sarajevo kako bi se utvrdio način kretanja kombija, Dženana Memića i Alise Mutap.

Alisa Mutap, djevojka preminulog Dženana Memića, tada je tvrdila: “Ja sam bila s ove strane, Dženan je bio uz mene, dodirivali smo se ramenima”. Seferović je potom objasnila i oštećenja koja su nastala na automobilu, kao i kako je Dženan pao nakon udara, dok Mutap na snimku rekonstrukcije slučaja nije mogla potvrditi ništa što se desilo nakon trenutka udara.

Podsjetimo, Dupovac i Mutap su uhapšeni 2. februara po nalogu Tužilaštva BiH koje je još u augustu 2019. formiralo predmet zbog organiziranog kriminala i ometanja istrage u slučaju Memić.

Hronologiju cijelog događaja možete pročitati OVDJE

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje