Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

BiH: Produžen pritvor osumnjičenima za izborne neregularnosti

Preuzmite sliku

Nakon što je po prijedlogu Tužiteljstva Brčko distrikta BiH zbog sumnji na izborne neregularnosti produžio pritvor Stojanu Bavarčiću, nadležni sud u Brčkom istovjetno je postupio i u slučaju osumnjičenih Peje Mendeša, Jasmina Ravkića i Mate Gluhakovića.

Zbog sumnje da su iskoristili lične dokumente većeg broja građana Distrikta prijavivši ih bez njihovog znanja za glasanje van BiH, te opasnosti da bi u kaznenom postupku mogli uticati na svjedoke, njima je pritvor produžen za dva mjeseca, priopćeno je iz Tužiteljstva Brčko distrikta BiH.

Sumnja se da je Mendeš preko osuđenog Ravkića, uz obećanje da će mu svojim uticajem osigurati zamjenu kazne zatvora za rad za opće dobro na slobodi, od više osoba pribavio lične dokumente, a zatim ih bez njihovog znanja i suglasnosti prijavio za glasanje van BiH. On je Centralnoj izbornoj komisiji BiH podnio prijave u njihovo ime, krivotvoreći njihove potpise na prijavama u namjeri da se te osobe evidentiraju za glasanje iz inostranstva”, navedeno je u naredbi o provođenju istrage.

Gluhakovića se sumnjiči da je u dogovoru s Mendešom, kao aktivnim političkim subjektom, pribavio lične dokumente najmanje trideset mještana naseljenih mjesta Rašljani i Bijela, a zatim ih zajedno s njim, bez njihovog znanja i saglasnosti prijavio za glasanje van BiH.

S obzirom na izrazito velik broj prijavljenih birača za glasanje iz inostranstva, koji samo u Brčkom iznosi 5.180, intenzivan fokus rada Tužilaštva Distrikta posljednjih mjesec dana usmjeren je na otkrivanje i procesuiranje izbornih nepravilnosti na ovom području. Navodi se kako je u samo petnaest dana otvoreno sedam predmeta protiv osam osumnjičenih osoba među kojima su i aktivni zastupnici u Skupštini Brčko distrikta, koji su se ponovo kandididovali na te funkcije.

Zbog opasnosti da će ometati kazneni postupak uticajem na svjedoke svima im je određen jednomjesečni pritvor, a budući da i dalje postoje okolnosti uslijed kojih su osumnjičeni pritvoreni, Tužilaštvo u svakom od otvorenih slučajeva zahtijeva od suda da im trajanje ove mjere produži za još dva mjeseca. Na rješenje o produženju pritvora osumnjičeni mogu izjaviti žalbu, koja ne zadržava izvršenje ove mjere, navode iz Tužilaštva. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje