Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Almir Čehajić Batko poručio na ročištu: Preklinjem vas pred svijetom i ljudima da me ne zatvarate

Preuzmite sliku

Almir Čehajić Batko, optužen za zloupotrebu položaja i pranje novca, danas se prvi put pojavio u sudnici Kantonalnog suda u Sarajevu, gdje je održano ročište o određivanju mjere jednomjesečnog pritvora, kako je predložilo sarajevsko Tužilaštvo.

Sutkinja u slučaju je Sanela Rondić, tužiteljica je Ena Bahtijarević-Alagić, dok Batka brani advokat Omar Mehmedbašić, koji je Sudu poručio kako oni “nemaju šta kriti, želimo da se čuje Batkov glas, kako ovo ništa nije istina.”

Tužiteljica je ostala pri prijedlogu da mu se odredi pritvor, dok je njegov advokat naveo razloge zbog kojih se protivi pritvoru: “Prvo želim da kažem da se u ovom slučaju ne radi o djeci, već starijim osobama čije transplatacije su već urađene. Na kraju krajeva ovo bi morao biti parnični, a ne krivični postupak između Batka i oštećenih. Otvorena mreža uradila je 77 transplatacija do sada, zašto tužilaštvo nije saslušalo i ostalih 70 pacijenata nego samo ovih sedam koji su prijavili.”

 • Mehmedbašić je poručio i kako je Batkovo zdravlje ugroženo, u smislu da mu je “povišen šećer zbog stresa“:

  “Dobio je šećer od takvih osoba kojima je pomagao, a oni sada žele novcem od donacija kupovati stanove i automobile. Nemojte zatvarati Batka, ubijate duh ovog grada koji se pretvara u Kasabu. Pa samo je ostalo još da Kike Budalike bude uhapšen. Ne može utjecati na svjedoke, svi su saslušani. Od ovog momenta možemo kazati da je „Otvorena mreža“ propala, šta će sada biti s ljudima koji čekaju na liječenje. Evo prije ročišta me kontaktirao jedan oštećeni, kaže hoće da se nagodimo. Naravno, prekinuo sam razgovor”, rekao je Mehmedbašić, piše Avaz.

  A, onda se sutkinji obratio i Batko: “Ovdje je i tužiteljica obmanuta. Skupili smo više od milion i 600.000 maraka za liječenje. Ovdje nema ništa inkriminirajuće. Dobili smo saglasnost oba entiteta i Brčko Distrikta za obavljanje transplatacija preko Francuske. Moja kuća, stan, automobil nema ništa inkriminirajuće. Radili smo transparentno. Što se tiče kredita, radi se o revolvingu, dakle digao sam kredit i platio jednoj ženi liječenje, ali kada je stigao prikupljeni novac automatski je to vraćeno.

  Nisam vlasnik ničega, niti firme niti udruženja, niti sam bogati manipulator. Bila je situacija s tim čovjekom koji je želio da mu njegova supruga bude donor. To nije bilo moguće jer bi se njen život doveo u pitanje i zbog toga sam prijavljen. Tačno je da je jedna osoba od 2013. čekala na transplataciju, ali tako su ljekari odlučili. Ja njima nisam manipulirao ja sam njih ohrabrivao.

  I on je, piše Dnevni avaz, poručio kako moli da ne ostane u pritvoru.

  “Preklinjem vas pred svijetom i ljudima da me ne zatvarate. Spreman sam da odgovaram za sve. I da ne idem u Otvorenu mrežu i da ne idem na radio. Da se javljam ako treba i u tri ujutro. S tim ljudima koji se spominju da su me prijavili nikada više neću pričati. Pustite me da spasim čast i život.”

  Tužiteljica je kazala da se protivi da se Batku odredi kućni pritvor, te je rekla da ostaje kod svog prijedloga da se on na mjesec zadrži u pritvorskoj jedinici. Sutkinja Rondić će naknadno donijeti odluku o pritvoru. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje