Utorak, 27. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Akcija SIPA-e u Tuzli i Lukavcu zbog pranja novca, budžet BiH oštećen za 784 hiljade KM

Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u Tuzli i Lukavcu pretresli tri lokacije koje koriste dvije osumnjičene osobe, s ciljem pronalaska tragova i predmeta koji se dovode u vezu s počinjenjem krivičnih djela carinske prevare i pranja novca.

Tokom pretresa policijski službenici SIPA-e su otkrili i privremeno oduzeli dva mobilna telefona procesne jedinice računara, određenu količinu novca te raznu poslovnu dokumentaciju i druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Naime, osumnjičeni su u svojstvu vlasnika i odgovornih osoba u dvije firme iz Lukavca, u namjeri izbjegavanja plaćanja carine i drugih uvoznih dažbina, carinskim organima BiH podnosli fakture lažnog sadržaja, s višestruko umanjenom vrijednošću robe, pa su po tom osnovu osumnjičeni platili carinu i druge uvozne dažbine u manjem iznosu.

Na taj način je izbjegnuto plaćanje carine i drugih dažbina koje se plaćaju prilikom uvoza robe u ukupnom iznosu od 784.486 KM, za koliko je oštećen budžet Bosne i Hercegovine.

Navedene aktivnosti izvršene su u saradnji s ovlaštenim službenim osobama Uprave za indirektno oporezivanje BiH i policijskim službenicima MUP-a Tuzlanskog kantona, saopćeno je iz SIPA-e.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,