Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Akcija SIPA-e širom BiH: Uhapšena 21 osoba, oduzet veliki iznos novca i oružje

Preuzmite sliku

U operativnoj akciji kodnog naziva „Master“ policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, pretresli su prostorije, stanove, vozila i ostale pokretne i nepokretne stvari više pravnih i fizičkih osoba, s ciljem pronalaska predmeta koji potiču iz izvršenja krivičnog djela organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima poreska utaja ili prevara, carinska prevara, primanje dara i drugih oblika koristi, davanje dara i drugih oblika koristi i pranje novca.

Tokom akcije „Master“ lišenа je slobode 21 osoba, od kojih je 11 osoba jučer predato Tužilaštvu BiH na dalje nadležno postupanje.

Izvršeno je ukupno 49 pretresa na više lokacija na području Sarajeva, Gradačca, Srebrenika, Gradiške, Banje Luke i Brčko distrikta BiH, prilikom čega  su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem vođenju krivičnog postupka i to: novac u iznosima od 77.185 eura, 43.960 američkih dolara, 55.190 kuna, 22.430 srbijanskih dinara, 2.750 švicarskih franaka, 500 mađarskih forinti, te manji iznosi australijskih dolara, engleskih funti i turskih lira, poluautomatska puška, dva pištolja i 49 komada municije.

Pored navedenog, preduzete su mjere i radnje s ciljem blokade određenog broja tekućih računa za šest fizičkih osoba i tri pravne osobe, te je izdato šest naloga za privremenu obustavu transakcija u ukupnom iznosu od 128.908,39 KM i 5.709,92 eura. Šteta po budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, koja je nastala kao rezultat izvršenja navedenih krivičnih djela, iznosi preko 4,5 miliona KM.

Operativnu akciju „Master“, policijski službenici SIPA-e realiziraju u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Tuzlanskog kantona, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona i MUP-a Srednjobosanskog kantona.

Policijski službenici SIPA-e nastavljaju rad u okviru akcije „Master“ i „Bonus“, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,