Petak, 22. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Akcija “Ringišpil”: SIPA do sada uhapsila 17 osoba

Preuzmite sliku

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u srijedu su započeli s provođenjem operativne akcije ”Ringišpil”.

Aktivnosti u ovom predmetu provode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, policijskim službenicima MUP-a Srednjobosanskog kantona, MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona i MUP-a Republike Srpske.

U srijedu su na području Kiseljaka izvršeni pretresi na pet lokacija i uhapšene su dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima poreska utaja ili prevara, zloupotreba osiguranja, prevara u privrednom poslovanju, krivotvorenje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera ili utega, davanje lažnog iskaza i pranje novca, čime je oštećen bužet BiH i druga pravna lica za višemilionski iznos.

Aktivnosti po predmetu nastavljene su i danas.

Izvršeni su pretresi objekata na više lokacija na području Visokog, Pala, Istočne Ilidže i Ljubuškog, a u prostorije SIPA-e pozvan je veći broj osumnjičenih osoba, od kojih je 15 uhapšeno također zbog postojanja istih osnova sumnje, navode iz SIPA-e.

Prilikom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto oružje, određena dokumentacija, skupocijena vozila ukupne vrijednosti više od milion KM, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokazi.Kriminalistička obrada uhapšenih osoba je i dalje u toku, a o njihovom daljem statutsu će odlučiti postupajući tužilac Tužilaštva BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,