Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Akcija ‘Profit’: SIPA uhapsila više osoba, Tužilaštvo KS objavilo nove detalje

Preuzmite sliku

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), od ranih jutarnjih sati provode operativnu akciju kodnog naziva “Profit”. Akcija se izvodi po naredbama Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i Kantonalnog Suda u Sarajevu, saopćeno je jutros.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo kasnije se oglasilo novim saopćenjem, a istaknuto je kako je pod istragom Tužilaštva 18 osoba. Sumnjiče se da su manipulativnim radnjama na tržištu vrijednosnih papira te višemilionskim transakcijama podsredstvom FIMA banke, ostvarili nezakonitu imovinsku korist od oko 30 miliona KM.

Kako je potvrdila portparolka Tužilaštva KS Azra Bavčić, uhapšeno je više osoba.

“Nakon višemjesečne istrage i po nalogu Tužilaštva KS, pripadnici SIPA-e rano jutros započeli su realizaciju akcije kodnog naziva ‘Profit’. U toku su pretresi na više lokacija zbog krivičnih djela organizirani kriminal i pranje novca. Pod istragom Tužilaštva u ovom predmetu je 18 osoba.

Osumnjičeni se terete da su kao organizovana grupa, iskorištavanjem pozicija u više firmi sklapali fiktivne ugovore, ugovore o pozajmicima i cesijama.

Također, sumnjiče se da su manipulativnim radnjama na tržištu vrijednosnih papira te višemilionskim transakcijama podsredstvom FIMA banke, ostvarili nezakonitu imovinsku korist od oko 30 miliona KM”, saopćeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje