Nedjelja, 27. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Akcija ‘Orka’: Uhapšeno 13 osoba, pronađena veća količina eksploziva i oružja

U akciji “Orka” je od jutros uhapšeno trinaest osoba dok se jedna osoba nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Republici Hrvatskoj, potvrdila je glasnogovornica Federalne uprave policije (FUP) Marina Zović.

Dodala je da se pretresi vrše još uvijek na određenim lokacijama.

“Do sada je pronađena veća količina eksploziva, oružje, određena sredstva koja su korištena za izvršenja krivičnih djela”, navela je Zović.

Podsjećamo, policijski službenici FUP-a od ranih jutarnih sati su započeli s realizacijom operativne akcije “Orka” na području Federacije BiH.

Službenici FUP-a vrše pretrese na području Mostara, Jablanice, Čitluka, Konjica, Sarajeva i Istočnog Sarajeva. U akciji su uhapšeni pripadnici organizirane kriminalne grupe koja se dovodi u vezu s krivičnim djelima razbojništvo, teška krađa, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

“Radi se o organiziranoj kriminalnoj grupi od 14 članova koja se unazad pet godina dovodi u vezu s napadima na transporte novca, tržne centre, pljačke benzinskih pumpi. Pored toga vrši neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga i vrši tešku krađu putničkih motornih vozila”, kazala je Zović.

Dodala je da je “do sada ova grupa imala materijalnu korist oko milion KM, a napravila je materijalnu višemilionsku  štetu privrednim subjektima”. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje