Četvrtak, 9. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Afganistanac i Pakistanac krijumčarili grupe migranata preko granice na Drini

Preuzmite sliku

Dvije osobe, državljani Afganistana i Pakistana, terete se za organizovano krijumčarenje veće grupe ilegalnih migranata afro-azijskog porijekla preko riječne granice na rijeci Drini.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Armana Afghana Fareedija, rođenog 1997. godine u Afganistanu, državljana Afganistana, nalazi se u pritvoru i Amjida Khana, rođenog 2000. godine u Pakistanu, državljana Pakistana, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se terete da su, djelujući kao članovi organizovane grupe za krijumčarenje ljudi, u međusobnom dogovoru i zajedničkom planu s njima poznatim članovima grupe, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, vršili organizirano krijumčarenje ilegalnih migranata, koji ne ispunjavaju uslove za legalan i zakonit ulazak u BiH, čamcem preko rijeke Drine, granične linije iz R Srbije u BiH.

U izvršenju krivičnog djela počinioci su otkriveni i spriječeni akcijom pripadnika Granične policije BiH, koji su pronašli šest ilegalnih migranta državljana Pakistana i Afganistana na obali rijeke Drine, u blizini Zvornika, spriječili njihovo dalje krijumčarenje, te lišili slobode počinioce krivičnog djela.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo – organiziranje grupe ljudi ili udruženja za izvršenje krivičnog djela ‘krijumčarenje migranata’, a u vezi s krivičnim djelom krijumčarenje ljudi.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje