Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Adnan Šerak se nije vratio u zatvor ni 2012. godine, dopust mu odobren iako je imao tri presude

Preuzmite sliku

Prošlo je 28 dana otkako se Adnan Šerak nije vratio s dopusta u Kazneno-popravni zavod Zenica, a policijski službenici i dalje tragaju za njim. Dopust mu je odobrio Kantonalni sud Sarajevo, a prema riječima Šerakovog advokata Kerima Čelika zahtjev je podnesen krajem 2017. godine.

“Prijedlog smo uputili u decembru prošle godine, a Kantonalni sud je to odbio pa sam se žalio Vrhovnom sudu FBiH koji je prihvatio moju žalbu i vratio Kantonalnom sudu s uputom šta da radi. Nakon toga Kantonalni sud je donio Rješenje i prekidu izvršavanja kazne na mjesec dana. Žalilo se i Tužilaštvo KS pa je predmet opet dostavljen Vrhovnom sudu, ali tužilaštvo nije bilo ovlašteni organ i uputio sam dopis Vrhovnom sudu, u kojem je obrazloženo da se na rješenja može žaliti samo osuđenik. Vrhovni sud je to prihvatio i onda je Kantonalni sud izdao konačno rješenje”, rekao je Čelik za Klix.ba.

Čelik je istakao kako je sve urađeno prema Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera.

Osuđenici imaju pravo podnositi ovakve zahtjeve, a prema Pravilniku, zatvorenici imaju pravo i na druge pogodnosti i godišnji odmor. Međutim, ovo se odnosi na zatvorenike koji imaju dobro ponašanje i zalažu se.

Prema ovom pravilniku, zatvorenicima se mogu odobravati pogodnosti kao što je slobodno kretanje van kruga KPZ-a u trajanju do 24 sata nakon svakih sedam dana zatvora, slobodan izlaz u grad u trajanju od pet sati jednom mjesečno, dopust do šest dana u toku jedne godine izdržavanja kazne zatvora (nakon svaka dva mjeseca provedena u zatvoru osuđenom se može odobriti jedan dan dopusta), dopust do sedam dana u toku jedne godine zatvora u slučaju teške bolesti ili smrti člana porodice, elementarnih nepogoda ili teških socijalnih slučajeva, slobodno kretanje van kruga KPZ-a do dva dana u toku jedne godine za vjerske praznike, a jedan dan za državne praznike i godišnji odmor u krugu porodice.

Pravo na pogodnosti osuđenici stiču nakon odslužene tri petine kazne. Osobama koje su osuđene na kaznu zatvora do 10 godina za krivična djela genocida, zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina, terorizma, neovlaštene proizvodnje i prodaje opojnih droga, sprečavanja povratka izbjeglica i raseljenih osoba, te osobama koje su osuđene na kaznu veću od 10 godina zatvora bez obzira na krivično djelo. Pogodnosti nisu dozvoljene ni alkoholičarima, narkomanima i višestrukim povratnicima u činjenju krivičnih djela.

Za zatvorenike koji su počinili navedena krivična djela, kao i za one za koje se procijeni da bi njihov boravak na slobodi mogao izazvati negativne reakcije sredine, pri odobravanju pogodnosti potrebno je pribaviti mišljenje nadležne policijske uprave i nadležnog općinskog organa socijalne zaštite.

Prema pravilniku, da bi neko dobio dopust, svaki zatvorenik treba biti procijenjen kako bi se ustanovila veličina rizika za zajednicu u slučaju bijega zatvorenika i vjerovatnoće da će takva osoba pokušati pobjeći ili sama ili uz vanjsku pomoć, piše Klix.ba.

Klasifikacija sigurnosti se treba neprestano ispitivati tokom izdržavanja kazne zatvora i shodno procijenjenom stepenu rizika sigurnosnih uslova donijeti odgovarajuću odluku o odobravanju ili neodobravanju pogodnosti.

Direktor KPZ-a Zenica je u slučaju Šeraka naveo niz negativnih argumenata zbog čega ne bi trebao dobiti dopust. Podsjetimo da je riječ o osobi koja je vrlo dobro poznata policijskim službenicima i višestruki je povratnik u činjenju krivičnih djela. Vrhovni sud ga je 2009. pravomoćno osudio na osam i po godina zatvora za pokušaj ubistva Dragana Jeftića i Irfana Osmića u decembru 2008. godine u jednom kafiću na Grbavici. Općinski sud Visoko imao je dvije presude protiv njega kojima je osuđen na šest i osam mjeseci zatvora.

Kantonalni sud Zenica osudio ga je na sedam godina zatvora jer je u KPZ-u Zenica nasmrt pretukao zatvorenika Dženana Džaku. Vrhovni sud je ukinuo presudu i naredio ponovno suđenje na Kantonalnom sudu u Zenici koje je u toku.

Ovo nije prvi put da se Šerak nije na vrijeme pojavio u Kazneno-popravnom zavodu Zenica. Nakon što je 2012. godine pušten iz pritvora u KPZ Sarajevo trebao se prijaviti u KPZ Zenica kako bi nastavio izdržavati kaznu, ali to nije učinio. Tada mu je dopušten i godišnji odmor koji je iskoristio te je tada ranjen. Uhapšen je nakon više od dva mjeseca i vraćen u zatvor. Proveo je 20 dana u samici te mu je trebalo biti uskraćeno viđanje i sastajanje s drugim osuđenicima i sve ostale vanzavodske pogodnosti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,