Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zlatko Berbić: \”Mene zanima ovaj grad i kakva budućnost nas čeka u njemu\”

zlatko
Preuzmite sliku

Zlatko Berbić, tuzlanski poduzetnik, danas je zvanično objavio kandidaturu za načelnika općine Tuzla na predstojećim lokalnim izbornima kao nezavisni kandidat. Obrazložio je osnovane smjernice razvoja koje namjerava ostvariti, kako bi ovaj grad postao prosperitetniji u privrednom i ekonomskom, a samim time i društvenom smislu.

\"zlatko\"\”Tuzla je na prekretnici i na predstojećim izborima njeni građani trebaju odlučiti između dva sasvim različita načina vođenja grada. Ovaj postojeći model upravljanja Tuzlom doveo je do stagnacije i mora biti zamijenjen savremenim i drugačijim pristupom, otvorenim za privatni kapital i strane investicije, koji će nas vratiti u grad napretka, optimizma, prosperiteta i novih radnih mjesta\”, kazao je nezavisni kandidat za načelnika Općine Tuzla Zlatko Berbić.

Berbić je objasnio razloge svoje kandidature, kazavši da nakon 30 godina u privatnom biznisu i 20 godina na čelu Radio Kameleona, ima motiv da idejama pomogne drukčijem i boljem razvoju grada.

U SLIJEDEĆEM TEKSTU PRENOSIMO ČITAV GOVOR:

– Dragi prijatelji, poštovane sugrađanke, poštovani sugrađani, Bez bilo kakvih dvojbi, sa najpoštenijim i najboljim namjerama se kandidiram za načelnika općine Tuzla.

Ovo je odluka koju sam donio nakon stotine i stotine razgovora sa svojim prijateljima, poznanicima i sugrađanima, podjednako nezadovoljnim sadašnjim stanjem i zabrinutim nad mogućnošću da se i na ovim izborima ponovi dobro poznata situacija da svi žele promjene, ali nemaju kandidata koji bi ih predstavljao i za koga bi mogli glasati.

Tuzla je više od grada gdje sam se rodio i školovao. Ovdje sam svjesno odlučio da osnujem i podižem svoju mnogobrojnu porodicu. U mom gradu sam pokrenuo i moj biznis i zajedno sa vama, mojim sugrađanima, prolazim vrtloge poslovnog i privatnog života, nastojeći da akcijama i kreativnošću doprinesem međusobnom povjerenju i optimizmu.

Tuzla je zaista sinonim grada u kojem se ne dijelimo po vjeri ili nacionalnosti, spolu ili starosnoj skupini, jer mi smo jednostavno evropski grad sa hiljadugodišnjom tradicijom suživota i ljubavi. I zato mi je žao kada čujem da moji prijatelji planiraju otići da žive tuđe snove u tuđim zemljama. Nastavi li se ovako Tuzla će se u naredne četiri godine naći u izuzetno teškoj situaciji sa sasvim neizvjesnim ishodom. Ako se potpuno prepustimo međustranačkim borbama ili samovolji pojedinaca ne samo da ćemo stagnirati već ćemo i nazadovati u svakom pogledu kako u urbanom, tako i u ekonomskom, sportskom, kulturnom, socijalnom i političkom.

\"zlatko3\"

To ne smijemo i nećemo dozvoliti. Ja se kandidujem sa planom kako opstati i ostati u Tuzli, vjerujući u ideje i projekte svih nas. Iza mene ne stoji stranački aparat kojeg treba namiriti niti privatni interes kojeg treba zadovoljiti. Ja nisam ničija lutka ili pijun stranačkih vođa. Iza mene stoji iskreno uvjerenje da građani Tuzle moraju znati ko i kako odlučuje u njihovo ime, te da Tuzla zaslužuje čestitog načelnika i domaćina.

Izbor načelnika neposrednim glasanjem građana je bio svojevremeno veliki iskorak u demokratizaciji našeg društva, ali ja idem u ove izbore kao nezavisni kandidat i to će značiti novi iskorak građana Tuzle u demokratiju, jer će to biti prvi izbor načelnika Tuzle iz reda nezavisnih kandidata, koji će izvor svoje moći i svog legitimiteta crpiti svakodnevno iz direktne veze projekata koje bude pokretao i realizirao sa istinskim interesima i prioritetima građana, a pod kontrolom i odobravanjem općinskog vijeća. Mi u Tuzli imamo dovoljno potencijala, kako ljudskih, tako i prirodnih i ekonomskih resursa da zakoračimo u novi razvojni ciklus. Sve što nam treba je istinsko uvažavanje vaših vizija i prioriteta.

\"zlatko1\"

Dvije najslabije karike u načinu na koji se u posljednje vrijeme upravlja Tuzlom su veliko zaduženje novca koji se ulaže u projekte koji odražavaju snove samo jednog čovjeka a istovremeno se zapostavljaju mnogo vitalniji i aktuelniji problemi dok Tuzla, pored ogromnog ekonomskog potencijala, centralizacijom gubi na društvenom i privrednom značaju i utjecaju u Bosni i Hercegovini.

Politička trgovina i nesposobnost gradskih vlasti je dovela do toga da smo isključeni iz svih velikih infrastrukturalnih saobraćajnih projekata, a preuzimanje upravljanja najvećim energetskim proizvođačima i telekom operaterima su nas pretvorili u zanemarene pojedince koji služe da pune budžete velikim središtima bez ikakvih poslovnih ili vlastitih mogućnosti.

Tuzla je na prekretnici i na predstojećim izborima njeni građani trebaju odlučiti između dva sasvim različita načina vođenja grada. Ovaj postojeći model upravljanja Tuzlom doveo je do stagnacije i mora biti zamijenjen savremenim i drugačijim pristupom, otvorenim za privatni kapital i strane investicije, koji će nas vratiti u grad napretka, optimizma, prosperiteta i novih radnih mjesta.

\"zlatko2\"

Nemam ja ništa protiv slanih jezera, ušminkanih trgova, fontana i spomenika i književnih nagrada. Sve je to lijepo, ali to ne može biti magistralni pravac razvoja Tuzle, niti krajni domet do kojeg naš grad pa i regija mogu dobaciti u bosansko-hercegovačkim okvirima. Kao načelnik obećavam da ću provesti sve odluke koje sam naslijedio od svog prethodnika, a koje su donešene u općem interesu grada i građana.

Moji programski ciljevi su :

1. Zapošljavanje – privlačenje investitora kroz kreiranje povoljne poduzetničke klime

2. Tuzlu moramo vratiti na upravljanje građanima, te podsticati sve društvene subjekte da odabirom svojih predstavnika od mjesnih zajednica do udruženja građana uzmu aktivno učešće, a općinska vlast mora postati servis i partner. Uključujući moderne tehnologije dobit ćemo otvorenu-transparentnu javnu vlast po metodi „odozdo prema gore\” prema evropskim standardima

3. Izradom prostornog i generalnog urbanističkog plana unesimo sadržaje kakve svi zaslužujemo i omogućimo da ih po najpovoljnijim uslovima koriste svi stanovnici

4. Vratiti optimizam i stari sjaj glavnim simbolima Tuzle, prije svega sportskim klubovimai kulturnim institucijama

5. Snažno pokrenuti razvoj Univerzitetskog kampusa kao mrežu znanja, razvoja i studentskog turizma

6. Podržati projekte razvoja zdravlja kroz Univerzitetski-klinički centar i razvoj privatnog zdravstvenog sektora, klinika i banja

7. Razvoj turizma, zabave i rekreativnih sadržaja baziranih na realnim i kreativnim projektima koji će svim građanima Tuzle svojom valoarizacijom doprinjeti kvalitetu života i nova radna mjesta

8. Obezbijediti ugodniji i jeftiniji život za građane zlatne životne dobi(+60 i penzioneri) kroz osmišljene socijalne i zdravstvene koncepte po uzoru na evropske zemlje

9. Precizno odrediti ekološke granice koje ni pod kojim uslovima nećemo preći a jakim razvojem infrastrukture sistem centralnog grijanja učiniti dostupnim svim građanima, te regulisati sistem otpadnih voda i korita Jale

10. Kreirati politiku poboljšanja kvaliteta i standarda života djece i žena, uvesti iskrenu gender politiku, te osoba sa invaliditetom i pripadnika nacionalih manjina.

Ovo su programske ciljevi i smjernice, a unutar njih imamo preko 40 konkretnih projekata. Poštovani sugrađani zbog nas i naše djece, pridružite nam se pri projektu promjene modela upravljanja Tuzlom, jer zaslužujemo grad sretnog i ugodnog življenja, gdje ćemo se stručno usavršavati i pokazivati svoju kreativnost i ljubav, a ne biti dio matematike interesnih skupina. Samo zajedno možemo postići da termo-elektrana, rudnik i telekom, postanu profitni centri i pomognu razvoj malog i srednjeg poduzetništva kroz svoje razvojne projekte.

 Sačuvati postojeća radna mjesta i hitno otvaranja novih su imperativi koji nemaju alternativu. Posebno ističem, da grad sa jakim proračunom baziranim na razvoju vlastitih privrednih kapaciteta, a ne prodaje ograničenog prostornog resursa, je naša jedina budućnost, a racionalizacija troškova uz maksimalnu transparentnost moj prioritet.

Nemojte misliti da mi nije trebalo hrabrosti da se odlučim na ovaj korak i da nisam već uračunao sve rizike, pa i neprincipijelna osporavanja, podmetanja i omalovažavanja koja će uslijediti od onih koji su spremni da sve kritikuju, ali ne i da nešto lično preduzmu. Nisam političar niti me politika zanima, ja sam čovjek sa 30 godina iskustva u poduzetništvu, u stvaranju novih vrijednosti iz ničega, i danas sa svojim suradnicima se borim za nove projekte, nove poslove.

Mene zanima ovaj grad i kakva budućnost sve nas čeka u njemu. Čast mi je što ste mi pružili priliku za kandidaturu, a odgovornost je da vam svim svojim sposobnostima učinim gradsku upravu dostupnijom, jednostavnijom i transparentnijom. Obećavam da će sva moja poslovna iskustva i kontakti biti stavljena u funkciju bolje Tuzle, a moja posvećenost na zadovoljstvo i dobrobit svih građana. Ovoga puta imamo priliku ostvariti stvarnu promjenu. Učinimo da kao građani Tuzle budemo opet ponosni na svoj grad.

Izvor: Kameleon.ba / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: