Nedjelja, 12. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zlatan Begić: Nemojte se odricati budućnosti vlastite djece i zemlje, budite građani i izađite na izbore (VIDEO)

Profesor Ustavnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli Zlatan Begić nosliac je liste Demokratske fronte za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na izborima koji će se održati u nedjelju 7. oktobra.

Tim povodom sa Prof.dr. Zlatanom Begićem danas smo razgovarali o predstojećim izborima, aktuelnim pitanjima koja se koja se tiču Bosne i Hercegovine, Ustavu BiH i drugim temama koje se trebaju ticati svakog građanina Bosne i Hercegovine.

Zlatan Begić ne početku našeg razgovora osvrnuo se prvo na rad aktuelne vlasti u proteklom mandatu.

“Duboko sam uvjeren i ubijeđen da ova zemlja može bolje. Ukoliko građani izađu na izbore i izaberu ljude kojima vjeruju, izaberu poštene ljude i daju svoj glas za obrazovane osobe koje će raditi u korist građana BiH može već nakon prvije dvije godine osjetiti boljitak. Jer ovi što su sada na vlasti gledali su samo lične interese i to nas je dovelo u stanje apsurda i ruba potpune propasti” – kazao je Begić.

Profesor Begić omiljen je i među obespravljenom radnicima okupljenim oko “Sindikata solidarnosti” koji su mjesecima na ulici protestima i štrajkovima glađu tražili svoja prava.

Podsjetimo, presudom Ustavnog suda FBiH, koja je donesena jednoglasno proglašen je neustavnim Zakon o stečajnom postupku FBiH.

Ovom presudom dva člana Zakona o stečajnom postupku (33. i 40.) koji su propisivali da radnik u firmi u stečaju može primati platu samo osam mjeseci i to minimalnu proglašena su neustavnim.

Između ostaloga pitali smo Zlatana Begića ukoliko dobije povjerenje birača i osvoji mandat u državnom parlamentu šta može obećati građanima?

“Na prvom mjestu ono što se mora uraditi jeste da se formira jedan snažan državnički stav prema svima prvo u BiH, a onda i prema institucijama međunarodne zajenice. Naredna faza provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma jeste proces Evropskih integracija. To je jedan prije svega pravni proces gdje vi preuzimate obaveze pravne prirode pristupajući određenim međunarodnim sporazumima, a onda te obaveze pravne prirode po samom DejtonskoM mirovnom sporazumu imaju čak i nadustavnu pravnu snagu. Vi ste dakle dužni uskladiti ne samo zakone BiH već i Ustav BiH za onom što su Evropski standardi” – kazao je Begić.

U razgovoru sa profesorom Begićm osvrnuli smo se i na sve masovniji odlazak mladih iz BiH i pitali ga može li se taj nepopularni trend zaustaviti i na koji način.

“Ljudi se ovdje ne osjećaju ravnopravno, postoji dosta nepravde što više mladi neće da trpe i odlaze. Ne nasjeda više niko na laži i manipulacije. Međutim, jedno je sigurno upravo u mladima ova zemlja ima ogroman potencijal. Svakodnevno sam u komunikaciji sa mladim ljudima oni žele ovdje da žive i rade. Ima dosta energije upravo u mladima i onu su prava budućnost Bosne i Hercegovine. Mladi ne žele da se dijele, žele da žive i rade zajedno da poštuju jedno druge i to je ono što nam svima treba” naglašava naš sagovornik.

Dosta reakcija izazvala je i nedavna izjava Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazovića gdje je naglasio kako nije u redu da jedan narod bira drugom narodu člana predsjedništva aludirajući na kandidaturu Željka Komšića za hrvatskog čalana predsjedništva i njegovo biračko tijelo iz reda bošnjačkog naroda.

“Nije dobro da se Kavazović miješa u politiku i daje takve vrste izjava to nije njegov posao. To je skandalozno i nedopustivo. To direktno ruši državu Bosnu i Hercegovinu, treba se dobro zapitati šta iza jedne takve izjave stoji. Oni se ne bave onim čime bi trebali zaprvo da se bave, a to je stanje morala kod svojih vjernika” – naglašava Zlatan Begić.

Na kraju razgovora Prof.dr. Zlatan Begić pozvao je građane da budu građani i izađu na izbore.

“Nemojte se odricati budućnosti vlastite djece i vlastite zemlje, budite građani izađite na izbore i glasajte. Sigurno poznajete nekoga kome možete vjerovati i dati svoj glas. Moramo graditi budućnost u Bosni i Hercegovini ne više zbog nas samih već zbog naše djece”.

Kompletan razgovor pogledajte u našem video prilogu…(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje