Nedjelja, 5. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zijad Lugavić kandidat SDP-a za gradonačelnika Tuzle

Preuzmite sliku

Gradski odbor SDP BiH Tuzla je na sjednici održanoj u srijedu, 14.12.2022. godine jednoglasno usvojio Odluku o utvrđivanju kandidata dr.sc. Zijada Lugavića za Gradonačelnika Grada Tuzle na prijevremenim izborima koji će se održati 05. februara 2023. godine.

Dr.sc. Zijad Lugavić, kandidat Gradske organizacije SDP BiH Tuzla za Gradonačelnika Grada Tuzle, rođen je u Tuzli 15.10.1973. godine, gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli 2000-te godine. Nakon završenih postdiplomskih studija, magistrirao je 2014. godine, a zvanje doktora društevnih nauka iz područja ekonomije (Ekonomija i biznis-Digitalna ekonomija), stekao na Ekonomskom fakultetu, Univerziteta u Tuzli 2020-te godine.

 • Zijad Lugavić je bio pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine od aprila 1993-decembra 1995. godine.

  Svoju bogatu profesionalnu karijeru započeo je 1996. godine radeći kao prevodilac u međunarodnim organizacijama ( BDM/TRW), gdje se zadržao do 2003. godine. Potom 2003. godine, kao stručni saradnik za poduzetništvo prvi puta zasniva radni odnos u organima uprave (tadašnjoj Općini Tuzla), gdje ostaje sve do 2004. godine, kada prelazi u realni sektor. Od 2004-2006. godine, u Mercator BiH d.o.o. Sarajevo obnaša dužnost direktora Mercator Centra Tuzla, a od 2006-2008. godine obavlja i funkciju Direktora maloprodaje, veleprodaje i logistike Mercatora BH u centrali navedene kompanije u Sarajevu.

  Nakon toga, 2008. godine Zijad Lugavić bio je imenovan na poziciju direktora Javne ustanove Gradski stadion „Tušanj“ Tuzla, gdje ostaje do 2012. godine, kada se opet vraća u organe uprave tadašnje Općine Tuzla. Od 2012. do 2018. godine radi kao pomoćnik gradonačelnika za Službu za inspekcijske poslove, a od 2018. do 2021. godine kao pomoćnik gradonačelnika za Službu za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti.

  Trenutno obavlja dužnost vršioca dužnosti gradonačelnika grada Tuzle nakon što je dosadašnji gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović odlučio da prihvati mandat u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

  Vijećnici Gradskog vijeća Tuzle su jednoglasno izabrali Zijada Lugavića za vršioca dužnosti gradonačelnika Tuzle, a on će na toj poziciji biti najduže tri mjeseca, odnosno do okončanja prijevremenih izbora koje je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) raspisala za 5. februar 2023. godine.

  Također, Zijad Lugavić sa dosta uspjeha obnašao je i funkciju pomoćnika gradonačelnika Tuzle za Službu za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu.

  Njegovu profesionalnu karijeru, koja obuhvata rad u mnogim značajnim oblastima života i rada, kao što su ekonomski razvoj i poduzetništvo, kultura, sport, pitanja mladih, saradnja sa nevladinim sektorom, pitanja nacionalnih manina, inspekcijski poslovi, te rad u realnom sektoru, krasi i bogata Univerzitetska karijera. Zijad Lugavić obavljao je dužnost vanjskog saradnika na Ekonomskom fakultetu u Tuzli na predmetima Poslovna informatika i Digitalna ekonomija, te profesor Visoke škole „FINra“ Tuzla na predmetima Osnove ekonomije, E-marketing, Primjena IT u finansijama i računovodstvu, Ekonomija EU i Porezni sistemi u BiH i EU. Zvanje docenta iz oblasti menadžmenta, stekao je početkom 2022. godine. Zijad Lugavić je autor i koautor mnogobrojnih naučnih i stručnih radova, a bio je član radnih grupa i timova , imenovanih kako od strane Grada Tuzle, tako i od strane viših nivoa vlasti na realizaciji raznih projekata iz oblasti izrade strategija, digitalne ekonomije i menadžmenta.

  Tokom svoje profesionalne karijere bio je član, a i komandant Gradskog štaba civilne zaštite, kao i predsjednik Gradske komisije Tuzla za popis stanovništva, kućanstava i stanova 2013. godine.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje