Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zdravstveni radnici UKC-a Tuzla održali polusatni štrajk i najavili generalni

Preuzmite sliku

Budžetski korisnici u Tuzlanskom kantonu traže isplatu jednokratne pomoći od 1.080 KM u skladu sa Uredbom o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena koju je usvojila Vlada Federacije BiH.

Ovo je bio bio i zahtjev više od 1.000 zdravstvenih radnika okupljenih na prošlosedmičnom protestu. S obzirom na to da im Vlada Tuzlanskog kantona nije udovoljila zahtjevu u javnim zdravstvenim ustanovama Tuzlanskog kantona od danas počinju polusatni štrajkovi upozorenja kao uvod u generalni štrajk.

Tako se danas u krugu Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla za vrijeme pauze od 10 do 10:30 sati okupilo nekoliko stotina zaposlenika.

  • “Nažalost ni nakon mirne protestne šetnje koja je bila organizovana i koja je okupila više od 1.000 zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama Tuzlanskog kantona nije bilo reakcije od strane Vlade TK. Naredni je korak je da proglasimo generalni štrajk. Svi su upozonati s tim, direktor, menaždmet i Vlada TK odnosno resorno Ministarstvo. Prevareni smo. Nema više pregovora” – kazao je Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva Federacije BiH.

    Sindikati koji okupljaju budžetske korisnike (njih oko 10.000) i zaposlene u zdravstvu (njih oko 5.000) u subotu će organizovati i masovne proteste. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje