Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zdravstvena gimnazija samo u Tuzli: Šta podrazumijeva ovaj smjer i kako izabrati zanimanje? (FOTO)

Preuzmite sliku

Upis u srednju školu učenicima može biti veoma stresan period. Pored njih, kroz ovu napetu situaciju prolaze i roditelji. Stoga, profesori apeluju na roditelje da odluka o budućem zanimanju bude učenikova, jer je to jedan od prvih koraka za osamostaljivanje djeteta. Ono što je ovih dana probudilo interesovanje javnosti sigurno je i novi smjer koji je dostupan od ove godine u Gimnaziji „Ismet Mujezinović“, piše Tuzlanski.ba.

Zapravo, mnogi se pitaju šta novi smjer „Zdravstvena gimnazija“ pruža učenicima, koje su mu prednosti, gdje to učenik može raditi i kako kreirati svoju budućnost nakon završetka ovog školovanja?

„Ova gimnazija nudi jake temelje, jako predznanje, jer moram naglasiti da je razlika između Medicinske škole i ovog tipa gimnazije velika. Znači, kad učenik završi ovaj tip gimnazije, spreman je na dalju edukaciju“, pojašnjava za Tuzlanski.ba dipl.ecc. Alma Mujkanović, direktorica Gimnazije „Ismet Mujezinović“ Tuzla.

 • gimnazija-ismet-mujezinovic2016 (8)
 • Takođe, pored mogućnosti za dalje usavršavanje, dodaje direktorica Mujkanović, učenici imaju mogućnost da se, nakon završetka školovanja zaposle na šalterima zdravstvenih ustanova. Znači, učenici koji završe smjer „Zdravstvena gimnazija“ ne mogu raditi kao medicinari, ali će steći veliko predznanje za dalje školovanje, moći će raditi na šalterima bolnica, a ukoliko ne budu željeli upisati Medicinski fakultet, ovaj smjer pruža i upis na sve ostale fakultete.

  Prema Planu upisa, u gimnazije na području TK-a ove godine će biti upisano 1.500 učenika, u tehničke škole 2.759, u stručne 2.116, umjetničke 76, u vjerske 100 i specijalne škole 16 učenika.

 • gimnazija-ismet-mujezinovic2016 (9)
 • „Apelujemo na roditelje da poštuju želje učenika pri odabiru srednje škole ali pažnju trebaju posvetiti i potrebama tržišta rada, kako bi što lakše dobili zaposlenje nakon završene srednje škole“, navode iz Ministarstva obrazovanja TK.

  Smjer „Zdravstvena gimnazija“, koji će od ove godine egzistirati u Gimnaziji „Ismet Mujezinović“ je prvi ovakav smjer u BiH.

  „Gimnazija nastavlja raditi po dosadašnjoj praksi, postoje smjerovi koji su i do sada bili, a ovaj novi smjer je novina od ove godine i ja se ponosim kao direktor. Pet odjeljenja je predviđeno za upis za opšti smjer, dva odjeljenja za jezički i jedno odjeljenje za zdravstveni tip gimnazije. Ako bude više zainteresovanih, napravićemo preraspodjelu“, dodaje direktorica Mujkanović, napominjući da su u ovoj školi i kabineti urađeni i opremljeni po evropskim standardima.

  Ove godine prilikom upisa učenika u srednje škole u obzir će se uzimati i rezultati postignuti na eksternoj maturi.

  Podsjećamo, od prošle godine učenici imaju mogućnost upisati i ono što do tada u TK-a nije bilo moguće. Prvenstveno je riječ o ekonomskoj školi, smjer „Bankarstvo i osiguranje“, zatim u Mješovitoj srednjoj školi u Kladnju otvoren je smjer „Oblikovanje drveta“, odnosno tapetar, a u Lukavcu „Operator hemijskih tehnoloških procesa“. U Građevinskoj školi učenici će imati priliku upisati smjer „Tehničar prostornog dizajna“.

  S obzirom na stanje u državi i sve veću potražnju radnih mjesta izvan granica, najvjerovatnije da će najveći interes i dalje biti za Medicinsku školu.

  U svakom slučaju, svršeni osnovci, Tuzlanski.ba vam želi sreću i uspjeh u izboru zanimanja, a kasnije i dobijanju zaposlenja. (M. Bektić | Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje