Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zbog izvođenja radova obustavljen saobraćaj na putu Tuzla – Husino

Preuzmite sliku

Zbog izvođenja radova na raskrsnici magistralne ceste M18 obustavljen je saobraćaj na putu Tuzla – Husino, učesnici u saobraćaju koji iz Tuzle žele putovati prema Žicinicama ili Sarajevu morat će koristiti putnu komunikaciju preko petlje na Šićkom Brodu.

 

Prema projektu, nova raskrsnica predstavlja modifikovanu jednotračnu kružnu raskrsnicu sastavljenu od dva kružna dijela vanjskog prečnika 33 metra sa kolovoznom trakom širine 6 metara i provoznim dijelom širine 1,50 metar koji su međusobno povezani kontinualnom saobraćajnicom širine 6 metara.

Za portrebe izgradnje nove netipične raskrsnice urađena je eksproprijacija manjih dijelova 10 privatnih i 12 javnih površina, a investitor projekta je JP Ceste Federacije BiH.

Krajnji ciljj moderne kružne raskrsnice je prije svega bolji i sigurniji protok saobraćaja, smanjenje vremena putovanja ali i sigurnost pješaka gradnjom pješačkih staza.

 • Stanje na cestama

  Jutarnja magla smanjuje vidljivost na dionicama uz rijeke Lašvu i Drinu, a na tim dionicama i kolovoz je mjestimično vlažan.

  Na magistralnom putu Prozor-Jablanica saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

  Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica-Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

  Na magistralnom putu M-5 u Kiseljaku danas do 18 sati zbog radova na asfaltiranju vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

  Usporeno, zbog radova, saobraća se na putevima: Vitez-Travnik (Bila), Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Tarčin-Konjic (kod mjesta Zukići), Pelagićevo-Srebrenik-Šićki Brod, Maglaj-Doboj (Mravići), Livno-Kamensko i Šešlije-Modriča.

  Na magistralnom putu Nemila-tunel Vranduk, zbog izvođenja neophodnih radova na gradilištu autoputa, obustavlja se saobraćaj u noćnim satima (od 00:30 do 05 sati). Za vrijeme obustave putnička vozila koriste lokalnu obilaznicu, dok vozila preko 7,5 tona mogu koristiti alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

  Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati. Granični prelaz Deleuša zatvoren je zbog radova.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,