Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zbog čega đaci bježe sa časova?

schoolexit
Preuzmite sliku

Svaki učenik je barem jednom u svom životu pobjegao sa časa, jer je htio da izbjegne kontrolni rad ili usmeno odgovaranje iz nekog predmeta.

\"schoolexit\"Ovo je posebno izražen problem kada se bliži kraj školske godine i kada se zaključuju ocjene. S obzirom da izostajanje s nastave može imati ozbiljne posljedice po razvoj mladih ljudi, izuzetno je važno da se u rješavanje ovog problema uključe i nastavnici i roditelji.

Pod pojmom bježanja učenika s nastave podrazumijeva se svaki neopravdan odlazak s jednog ili više časova, učinjen bez znanja i odobrenja profesora, odnosno razrednika.

\”Uradili smo nekoliko istraživanja s ciljem da vidimo koliko djeca izostaju iz škole i naša istraživanja su pokazala da to sve zavisi od škole, od intervencije menadžmenta, razrednika i na kraju roditelja\”, kaže predsjednica Udruženja vijeća škola i roditelja TK Senada Pepeljak.

Svaka škola ima obavezu da uradi istraživanje o razlozima neopravdanog izostajanja učenika s nastave. Takvo istraživanje provedeno je i u Mješovitoj srednjoj hemijskoj školi u Tuzli, čiji rezultati su doprinijeli pronalasku određenih rješenja problema.

\”Glavni faktor zbog kojeg učenici bježe s časova je poticaj društva, drugi faktor je nedostatak autoriteta, a treći faktor je strah učenika od dobijanja loše ocjene\”, ističe pedagog u Mješovitoj srednjoj hemijskoj školi u Tuzli Alis Begić.

Da bi se smanjio broj učenika koji bježe sa časova, jedna od metoda je da se u školi stvori atmosfera u kojoj će učenici biti zadovoljni i motivisani da prisustvuju časovima.

\”Neka od naših glavnih rješenja za ovaj problem su saradnja s roditeljima, promjena metoda rada, približavanje nastavnih sadržaja učenicima, bolja kontrola izostanaka i manja opterećenost učenika nastavnim gradivom\”, kaže Begić.

\”Vijećima roditelja treba da bude cilj da učestvuju u stvaranju jedne kvalitetne škole, gdje će djeca biti sretna i zadovoljna\”, smatra Pepeljak.

Bježanje s nastave se može negativno odraziti na formiranje i oblikovanje ličnosti mlade osobe jer vodi u nerad, neposlušnost i neodgovornost.

Izvor: RTV SLON / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: