Utorak, 19. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Završen IV “Lege Artis” u Tuzli: Novosađanima grand-prix Šampionata

Preuzmite sliku

Istinski praznik horske muzike, koji je tokom proteklog vikenda u Tuzli ugostio više od 1000 horskih pjevača, sinoć je završen dodjelom “Zlatne lire” u kategorijama vokalni ansambli i ženski/muški horovi.

Tokom posljednjeg takmičarskog dana dominirali su horski pjevači iz Slovenije sa nekoliko ansambala. Najbolji u kategoriji ženskih horova je ženski hor “Lilith” iz Slovenije, a u ovoj kategoriji dodijeljeno je i nekoliko specijalnih nagrada.

Druga takmičarska kategorija, posljednjeg dana Horskog šampionata bila je kategorija vokalnih ansambala u čijem su natpjevavanju za glavnu nagradu učestvovala dva ansambla iz Slovenije i jedan iz Srbije.

Novosadski vokalni ansambl “Mušket” osvojio je grand-prix šampionata, te nekoliko posebnih nagrada, među kojima je i nagrada za najboljeg umjetničkog rukovodioca ansambla, koju je dobio Vuk Milanović.

Nastupima pobjednika kategorije i obraćanjem direktora  spuštena je zavjesa na ovogodišnji Horski šampionat “Lege Artis”.

– Izuzetno smo zadovoljni što smo imali ovako kvalitetne horske ansamble tokom tri takmičarska dana. Naša vizija je da svake godine podižemo kvalitativnu ljestvicu i izuzetno smo zadovoljni što u tome i uspijevamo. Ansambli odlaze zadovoljni i sretni iz Tuzle, bogatiji za novo iskustvo. Veliku zahvalnost dugujemo vrhunskim stručnjacima iz žirija šampionata, koji su i ove godine odradili vrhunski posao, ocijenili 22 ansambla i dodijelili titule najboljima u četiri kategorije. Mi već krećemo u pripremu novog šampionata, kako bi i sljedeći početak juna u Tuzli bio u znaku horske muzike – istakao je Jasmin Hasić, direktor Šampionata.

Internacionalni horski šampionat “Lege Artis” je ove godine imao i bogat prateći program. Održano je nekoliko koncerata gostujućih ansambala na nekoliko gradskih lokacija, zatim koncert duhovne muzike u tuzlanskoj pravoslavnoj crkvi, te koncert za najmlađe na samom početku festivala. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,