Nedjelja, 3. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Završen Internacionalni horski šampionat ‘Lege Artis’ Tuzla

Preuzmite sliku

Internacionalni horski šampionat “Lege Artis” Tuzla uspješno je završen. Tokom tri dana u Tuzli su održana tri koncerta horske muzike uz učešće desetak ansambala i više stotina horskih pjevača.

Šampionat je bio revijalnog karaktera, u čast jubileja, deset godina uspješnog postojanja i rada Muzičkog obrazovnog centra Lege Artis (MOC “Lege Artis”).

-Veoma smo ponosni na činjenicu da punih deset godina svojim manifestacijama obogaćujemo kulturnu scenu grada i kantona, i što smo, nerijetko, pokretači kvalitetnih i kreativnih ideja. Desetogodišnjicu postojanja i sedam godina horskog šampionata, shvatamo i kao obavezu da svoju misiju nastavimo, još bolji i odlučniji – istakao je umjetnički rukovodilac Lege Artis Jasmin Hasić.

Prvog dana šampionata održan je koncert u čast desetog rođendana, na kojem su nastupili Mješoviti i dječji hor Lege Artis, te gosti solisti pijanistkinja Sarah Skopljak, gitarista Jakša Perović i sopranistica Aleksandra Lizdek.

Drugi dan je bio u znaku dječje muzike i koncerta dječjeg hora “Lege Artis“, mališanima iz tuzlanskih obdaništa.

Na završnoj večeri šampionata održan je koncert prijateljskih ansambala i upriličen istinski užitak za ljubitelje horske muzike.

Nastupili su Mješoviti hor “Lege Artis“, Ansambl “Iskre“, ansambl ” Slovenčice“, hor Behrambegove medrese, svi iz Tuzle, zatim kamerni hor “Emanuil” iz Valjeva, hor Glazbene škole iz Žepča, te ansambl “Libero” iz Živinica.

Šampionat je održan pod pokroviteljstvom kantonalnog Ministarstva za kulturu, sport i mlade, te Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Na šampionatu najavljena je nova aktivnost ovog ansambla. To je bajramski koncert Mješovitog hora “Lege Artis” sa gostima, 13. jula na tuzlanskom Trgu slobode. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje