Utorak, 28. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Wigermark danas u Tuzli: Zemlje članice će razmatrati put BiH prema evropskim integracijama

U Tuzli je danas održano predavanje Evropske komisije “Vaše mišljenje o mišljenju”. Ovaj događaj organizovala je Evropska komisija širom gradova BiH, na kojima su građani imali priliku iznijeti svoje mišljenje o zahtjevu Bnaše zemlje za članstvo u Evropskoj uniji.

O akualnim političkim pitanjima na ovu temu govorio je i Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Unije u našoj zemlji.

– Jedno od osnovnih pitanja građana BiH je pitanje vladavine prava, rada pravosuđa, borbe protiv korupcije koja je ovdje endemska pojava. O tome sam razgovarao i s novim premijerom Tuzlanskog kantona – rekao je Wigemark.

BiH je na veoma važnom putu prema evropskim integracijama, smatra Wigemark.

– Zemlje članice će razmatrati put BiH prema evropskim integracijama. Svakako da će jedno od prvih pitanja biti zemalja članica ima li formirane vlasti u BiH na svim nivoima. Državni nivo je naš osnovni partner i nema mogućnosti saradnje Evropske unije ako u jednoj državi nemamo partnere. Ne postoji način da zajednički radimo na provedbi akcionih planova i rješavanja problema – istaknuo je Wigemark koji je na odlasku iz BiH.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH, Lars-Gunar Wigemark susreo se danas i s predstavnicima Vlade Tuzlanskog kantona. Sastankom je predsjedavao premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje