Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vlada TK: Sutra odluka o subvencioniranju kamata za stambeno zbrinjavanje mladih

zgrada tz
Preuzmite sliku

Pored nezaposlenosti, jedan od najvećih problema mladih ljudi u Bosni i Hercegovini je stambeno zbrinjavanje.

zgrada tzKako bi barem djelimično pomogla u rješavanju stambenog pitanja mladih, Vlada TK svake godine odobri 50.000 KM za subvenciju kamata prilikom otplate kredita. Provjerili smo hoće li to biti slučaj i u ovoj godini?

Vlada TK je prethodne dvije godine raspisivala javni poziv za dodjelu sredstava za subvenciju jednogodišnje kamate mladim ljudima, koji su podigli kredit u komercijalnim bankama kako bi riješili svoje stambeno pitanje. U 2011. godini ova sredstva su dobile 24 osobe, iako ih je bilo prijavljeno preko stotinu. Odluka za ovu godinu uvrštena je na dnevni red sjednice Vlade TK, koja je zakazana za ponedjeljak, 19. novembar.

Kao što je to bio slučaj i u prethodne dvije godine i ove godine postoji budžetska pozicija koja se zove subvencioniranje kamata za stambeno zbrinjavanje mladih i nažalost ove godine iznos nije povećan, ali nije ni smanjen i iznosi 50.000 KM“, kaže predsjednik Savjeta za nevladin sektor i pitanja mladih u Vladi TK Senad Ovčina.

Korisnicima će biti subvencionirana kamata za 2013. godinu u maksimalnom iznosu od 3.000 KM. Zahtjev za ovim sredstvima kao i do sada mogu podnijeti oni mladi koji nemaju riješeno stambeno pitanje, ukoliko on ili članovi porodičnog domaćinstva nisu nosioci stanarskog prava, vlasnici stana ili useljive porodične kuće na teritoriji Bosne i Hercegovine do dana zaključenja ugovora o kreditu za stambeno zbrinjavanje.

Uslov da bi neko mogao da se prijavi na ovaj javni poziv je da mora biti mladi čovjek do 35 godina starosti, zatim mora biti državljanin BiH, mora imati mjesto prebivališta na TK i imati dokaz da nema riješeno stambeno pitanje na teritoriji BiH, da ima ugovor sa bankom o namjenskom stambenom kreditu i da ima urednu otplatu tog kredita“, ističe Ovčina.

Neki od posebnih kriterija za ocjenjivanje, odnosno određivanje broja bodova i utvrđivanje reda prvenstva podnosioca prijave su stepen stručne spreme, priznati uspjesi u oblasti nauke, tehnike, kulture, umjetnosti, informisanja i sporta, učešće u oružanim snagama, stepen invalidnosti, broj članova porodičnog domaćinstva i zajedničko apliciranje bračnih drugova.

Tuzlanski.ba / RTV Slon

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: