Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vlada TK ne sluša inspekciju: Zgrada Sodaso se raspada, opasno i za djecu

Preuzmite sliku

Služba za inspekcijske poslove Grada Tuzle naložila je hitno saniranje zgrade Sodaso u tuzlanskom naselju Slatina, jer, kako su naveli, predstavlja opasnost po prolaznike, posebno djecu koja se kreću oko zgrade. To još uvijek nije učinjeno, a sudeći prema zaključku koji je jučer donijela Vlada Tuzlanskog kantona, uskoro neće ni biti.

Riječ je o objektu koji je spaljen tokom protesta održanih u februaru 2014. godine.

Gradska inspekcija 16. maja donijela je rješenje kojim se Vladi TK nalaže da u roku od sedam dana sa zgrade ukloni sve ostatke polomljenih stakala, ostatke polomljenih roletni, kablove koji vise sa zgrade te vanjske klima uređaje i njihove nosače. Također, naređeno je da se uklone reklame sa tri strane zida te da se svi ulazi u objekat na prizemlju zatvore postavljanjem rabic mrežice.

Ovaj nalog tuzlanske inspekcije kantonalna Vlada nije ispoštovala, a Ured za zajedničke poslove kantonalnih organa 22. maja je uputio zahtjev kojim traže da se rok za završetak radova produži na mjesec dana. Inspekcija je udovoljila zahtjevu i produžila rok, koji se sada bliži kraju, ali Vlada TK nije uradila posao. Istovremeno, Ured za zajedničke poslove kantonalnih organa žalio se na rješenje inspekcije, piše portal Faktor.ba.

Zanimljivo je da je Vlada TK, 17. aprila, dakle prije nego što je reagirala inspekcija usvojila zaključak kojim je zadužila se Ured za zajedničke poslove kantonalnih organa da “provede postupak javne nabavke usluge čišćenja, odnosno skidanja krhotina polupanih stakala i ostalih visećih predmeta sa zgrade Sodaso”.

Javila se firma Solina metali koja je vrijednost posla čišćenja zgrade i uklanjanja krhotina stakla procijenila na 2.397,5 KM. Međutim, nakon inspekcijskog nalaza, kojim su zatraženi detaljniji radovi, Ured za zajedničke poslove kantonalnih organa od Solina metala tražio je novu specifikaciju poslova na osnovu zahtjeva inspekcije pa je završni račun podnesen na 4.997,5 KM.

Nakon svih navedenih prepiski Vlada TK jučer je donijela zaključak kojim odbija izvršiti nalog inspekcije.

“Zadužuje se Služba za zajedničke poslove da javne nabavke čišćenja poslovne zgrade Sodaso’ provede prema prvobitnoj ponudi koja je napravljena na osnovu izvještaja dobijenog u zapisniku o zatačenom stanju i koja ne uključuje proširene mjere sadržane u rješenju Službe za inspekcijske poslove Grada Tuzle”, navodi se u zaključku Vlade TK donijetom jučer.

Iz svega navednog jasno je valjda da se i Vlada TK i inspekcija slažu da zgradu Sodaso treba sanirati jer predstavlja opasnost po građane. Međutim, izgleda da je problem u 2.600 KM, koliko je razlika u cijeni radova koje želi izvršiti Vlada u odnosu na ono što traži inspekcija. Dakle, Vlada ne želi ukloniti pokidane roletne, neupotrebljive klima uređaje, potrgane reklame i postaviti rabic mrežicu. Zašto, valjda je samo njima poznato.

Nadamo se samo da nečija glava neće platiti ovih 2.600 KM koje su, čini se, postale kamen spoticanja u saniranju ruševne zgrade. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,