Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vikend posjeta: U Tuzli boravili Somborci, Vukovarci, Vakufljani (FOTO)

mladi trg slobode
Preuzmite sliku

U Tuzlu su u petak 19.10. nešto poslije 20 sati stigli mladi iz Sombora, Vukovara, te Gornjeg Vakufa-Uskoplja koji su boravili u domovima svojih tuzlanskih prijatelja.

mladi trg slobode

Vikend posjeta je organizovana od strane Tuzlaka uz podršku UHD „Prijateljice” koje su začetnici projekta „Odmor od rata – izgradnja mira” za Balkanske prostore, a koji korijene vuče iz daleke Njemačke.

Vikendaši su prvu noć imali organizovan doček u MZ Slavinovići odakle su u pratnji svojih domaćina krenuli ka domovima istih. Organizovan je i zajednički izlazak u grad gdje su vikendaši posjetili neke od klubova u centru Tuzle, no neki su izabrali i šetnju po tuzlanskim ulicama prekrivenim bojom noći.

Subotnje jutro okupano jesenjskim suncem je označilo dan prepun izazova pripremljen sa mnoštvom aktivnosti za naše vikendaše. U 11 sati je osam delegata sačinjenih od podjednakog broja učesnika iz svih gostujućih gradova, posjetilo Općinu Tuzla imajući prijem kod zamjenika načelnika naše općine.

mladi tuzla

Nakon posjete Općini, svi vikendaši podijeljeni u šest grupa su učestvovali u tuzlanskom rally-u u kojem su morali obići cijeli grad kako bi pronašli odgovore na preko trideset pitanja. Kroz tih tridesetak pitanja učesnici vikend posjete su mnogo stvari saznali o Tuzli i na drugačiji način se upoznali sa istom. U 14 sati je bilo okupljanje svih učesnika na Trgu Slobode gdje je proglašeno „slobodno” vrijeme sve do 21 sat. Tačno u 21 sat je počela zajednička žurka na koju su bili pozvani svi bivši i trenutni učesnici pomenutog projekta, te vaspitači iz svih gradova u kojima postoji ovaj projekt. Zabava je trajala do ranih jutarnjih sati i nije postojala osoba koja je bila na ovoj zabavi a da nije sa nje otišla sa osmijehom kući. U MZ Slavinovići su se svi kamperi i vikendaši sreli i obnovili prijateljstva, razmijenili novosti iz svojih života i izrazili želju za ponovnim susretom, ako ne na istom, onda na drugom mjestu.

mladi tuzla1

Grabrijela Vidaković (Vukovar) je prilikom vožnje gradskim prevozom kazala: „Grad mi se sviđa jer je mnogo veći od Vukovara, veoma je prometan i pun ljudi. Ja volim takve gradove. Sviđaju mi se ljudi, njihovo ponašanje, kretanje. Oduševljena sam.”

Daria Vilušić (Tuzla) je istakla kako joj je bilo zadovoljstvo na tri dana biti domaćin Gabrijeli i potruditi se da joj ti dani u Tuzli budu nezaboravni. Nada se da je u tome uspjela. Somborci, Vukovarci, te Vakufljani i Uskopljani su Tuzlu napustili u nedjelju nešto poslije 12 sati.

mladi tuzla2

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: