Petak, 1. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Vijećnici DF-a u Tuzli podnijet će inicijativu za sprječavanje poskupljenja boravka djece u obdaništu

Preuzmite sliku

Vijećnici u Gradskom vijeću Tuzla, Damir Muratović i Mirel Mišković podnijeti će Inicijativu kojim bi se subvencijom iz suficita gradskog budžeta spriječilo planirano poskupljenje boravka djece u JU “Naše dijete” Tuzla.

Naime, sutra 30.05.2023.godine na sjednici Gradskog vijeća Grada Tuzla planira se donijeti Odluka o povećanju participacije
za korisnike Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje “Naše dijete” Tuzla (povećanje za cjelodnevni boravak sa 160, 00 KM na 200,00 KM i povećanje za polu-dnevni boravak sa 125,00 KM na 150, 00 KM).

Uvažavajući rast cijena životnih namirnica, didaktičkih sredstava i pomagala, te drugih materijala i roba neophodnih za kvalitetan rad i što bolju brigu o predškolskoj djeci. Smatramo neprihvatljivim da korisnici usluga, odnosno roditelji djece trebaju snositi dodatne troškove.

Grad Tuzla se u odnosu na druge gradove i općine Tuzlanskog kantona nalazi na dnu ljestvice prema participaciji troškova po broju obuhvaćene djece predškolske dobi.

Kako bi se mladim roditeljima smanjili ionako visoki troškovi života, te u svrhu poboljšanja demografske slike našeg grada i kvalitetnije natalitetne politike, tražimo da se potrebna sredstva u iznosu od 500.000,00 KM za poboljšanje uslova u JU “Naše dijete” Tuzla finansiraju iz suficita u budžetu grada Tuzle.

Apelujemo na savjest svih izabranih članova Gradskog vijeća da podrže našu Inicijativu kako bi spriječili još jedan udar na ionako skromne kućne budžete roditelja, navodi  se u saopštenju Gradskog odbora Demokratske fronte Tuzla.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje