Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vijeće mladih Grada Tuzla pokrenulo portal mladi075.ba

Preuzmite sliku

Zato što mladi zaslužuju da budu u toku svih informacija, budu upoznati sa svojim zakonskim pravima i mogućnostima, zato što trebaju čitati pozitivne i ohrabrujuće priče i zato što moraju imati prostor da se predstave; glasno hvale i još glasnije kritkuju ono što im smeta – stvoren je portal mladi075.

Vijeće mladih Grada Tuzla uz podršku Grada Tuzla idejni je tvorac portala koji je kreiran kako bi poslužio kao platforma mladima Tuzle da predstave svoje aktivnosti, dijele i čitaju uspješne priče svojih vršnjaka, ali i da lako i brzo iniciraju promjenu u svojoj zajednici.

Nikada lakše do promjena

Najvažnija karakteristika portala mladi075.ba jeste rubrika Iniciraj promjenu. Kratka forma sa samo osam pitanja i prostorom za iznošenjem problema koje mladi detektuju u Tuzli zasigurno je do sada najjednostavniji metod koji je primijenjen za itekako veliku stvar poput promjena nabolje.

Jednostavnim odgovaranjem na ponuđena pitanja, mladi, osim što licitiraju problem i iniciraju promjenu automatski ulaze i u bazu kontakata Vijeća mladih Grada Tuzla čime stječu pravo učešća i angažovanja u svim budućim aktivnostima koje Vijeće bude organizovalo, navode iz ove organizacije.

 • S mladima, za mlade i zbog mladih

  Sam koncept interaktivnog portala mladi075.ba osmišljen je tako da zadrži potpunu pažnju čitatelja koji ga odluči posjetiti. Osim što se lako i jednostavno mogu upoznati za historijatom Vijeća mladih Grada Tuzla, članicama koje čine Vijeće, mladi Tuzle ali i cijele Federacije BiH na dohvat ruke imaju i sve relevantne i trenutno važeće zakonske akte, kao i brojne druge dokumente koji su važni za mlade ljude i njihovo organizovanje u lokalnoj zajednici.

  S druge strane, rubrike Super mladi, Super vijesti i Super grad ono su što će mlade zasigurno osvojiti. Dok prva rubrika nudi pregled aktuelnih poziva za usavršavanje, posao, volontiranje I educiranje, rubrika Super vijesti u fokus stavlja uspješne mlade ljude iz našeg komšiluka – sve koji su se odvažili, pokušali, uspjeli, možda i pali, ali nisu odustali. “Takve priče su nam i više nego potrebne!” – napominju iz Vijeća mladih Grada Tuzla.

 • Da je Tuzla super grad nije novost mladima Tuzle budući da su stanovnici jedne od rijetkih lokalnih samouprava kojoj su mladi u samom vrhu prioriteta. Ono o čemu se malo govori, a što je itekako bitno jesu činjenice da je Tuzla jedini grad koji je ispoštovao sve odbredbe Zakona o mladima Federacije Bosne i Hercegovine, da je u gradu formirana Služba za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu gdje radi certificirani stručni saradnik za pitanja mladih, da je u Tuzli formiran Registar omladinskih udruženja, kao i to da grad soli ima kreiranu i usvojenu Strategiju za mlade koja se implementira od 2017. i implementirat će se sve do 2026. godine. Ove, ali i brojne druge bitne i zanimljive činjenice sadržane su u rubrici Super grad.

  Portal mladi075.ba poklon je Vijeća mladih Grada Tuzla koji je njegov kreator i Grada Tuzla koji je finansirao njegovo pokretanje, svim mladim ljudima Tuzle koji su, simbolično, na 12. august – Dan mladih dobili novu priliku za stvaranje neograničenog broja pozitivnih vijesti koje tek trebaju biti objavljene.

  Upoznajmo se… 

  Vijeće mladih Grada Tuzla krovno je tijelo svih omladinskih udruženja koja su upisana u Registar omladinskih udruženja na području Grada Tuzla. Glavni ciljevi Vijeća jesu da poveća uključenost mladih u društveni i politički život zajednice, da pojača saradnju između članica Vijeća mladih Grada Tuzla i organa lokalne uprave, ali i da osigura saradnju sa drugim vijećima mladih na nivou Federacije BiH, dok članice Vijeća mladih trebaju uzeti aktivno učešće u izradi strateških dokumenata i programa iz oblasti rada sa mladima i omladinskog rada generalno.

  INICIRAJ PROMJENU OVDJE.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje