Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Veliko priznanje: Tuzlanka Mirela Delibegović izabrana u jednu od najprestižnih i najstarijih naučnih akademija

Preuzmite sliku

Profesorica iz Tuzle Mirela Delibegović izabrana je u jednu od najprestižnih i najstarijih naučnih akademija, škotsku Royal Society of Edinburgh (RSE).

Delibegović je tako postala prva osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine među elitnim imenima ove organizacije!

Mirela Delibegović je profesorica na Univerzitetu u Aberdeen. Ona je vodeći svjetski naučnik u oblasti dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, o čemu svjedoče njeni vrhunski naučni radovi, obimni istraživački portfolio, akademski status i međunarodna reputacija.

Trenutno je predsjedavajuća Dijabetičke medicine i direktorica Aberdeen kardiovaskularnog i dijabetes centra. 2019 imenovana je dekanesom za istraživanje (industrijski angažman i transfer znanja) na Univerzitetu.

“Izuzetno mi je drago što sam izabrana zbog priznanja za moju posvećenost unapređenju znanja iz oblasti dijabetesa i pomaganju drugima. Važan dio mog rada je mentorstvo mladih istraživača i zagovaranje žena naučnica. Nadam se da će ovo priznanje inspirisati druge o tome šta je moguće,” kaže Profesorica Delibegović.

Prof Delibegović je rođena Tuzlanka, koja sada živi u Škotskoj. Postdiplomske studije iz medicine završila je na prestižnom Harvard University, a sa samo 38 godina postala redovni profesor na Univerzitetu u Aberdinu. Supruga je i majka dvoje djece.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje