Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Veliki uspjeh: Učenik Behram-begove medrese se plasirao na Međunarodnu olimpijadu iz fizike

Preuzmite sliku

Na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, u subotu 14. maja, u organizaciji Društva fizičara u FBiH i Republičkog pedagoškog zavoda RS održano, je Državno takmičenje učenika srednjih škola iz fizike (BH Olimpijada fizičara).

Na takmičenju je učestvovalo 12 srednjih škola i 16 učenika iz cijele Bosne i Hercegovine, a učenici Behram-begove medrese ponovo su ostvarili zapažene rezultate.

Medresu iz Tuzle na ovoj smotri znanja predstavljali su Husein Jašić (2. razred) i Muhamed Numanović (1. razred).

– Nakon održanog Federalnog takmičenja iz fizike na kojem su naši učenici postigli izuzetno dobre rezultate (Husein Jašić 1. mjesto, Muhamed Numanović 2. mjesto), Društvo fizičara u FBiH je uputilo poziv našim takmičarima da učestvuju na Državnom takmičenju iz fizike (BH Olimpijada fizičara). Iako su se naši takmičari na Federalnom takmičenju takmičili u A oblasti (Mehanika i Termodinamika), a na BH Olimpijadi obično učestvuju takmičari sa D oblasti (Cjelokupna fizika), ipak su dobili poziv da učestvuju na BH Olimpijadi fizičara i time dobili mogućnost za plasman na Evropsku i Međunarodnu olimpijadu iz fizike. Ovom prilikom želim da iskažem posebnu zahvalnost Društvu fizičara u FBiH na čelu s uvaženim doc. dr. Benjaminom Fetićem zbog ukazanog povjerenja i poziva da naši učenici učestvuju na BH Olimpijadi fizičara – kaže za Preporod.info Dino Ćorović, profesor fizike u Behram-begovoj medresi i mentor učenika.

 • Muhamed Numanović osvojio je 6. mjesto i time se plasirao na Međunarodnu (Svjetsku) olimpijadu iz fizike (IPhO). Husein Jašić, iako se nije plasirao, isto tako je postigao odličan uspjeh.

  – Ovo je druga školska godina uzastopno da Behram-begova medresa ima učesnika na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike. Rezultat je to kontinuiranog rada Kluba fizičara Behram-begove medrese, nesebične pomoći naših alumnista i bivših olimpijaca, a prije svega predanog rada našeg Muhameda. Osjećam izuzetno zadovoljstvo zbog ovog uspjeha svojih učenika te smatram da je pred njima, ako Bog da, još blistavija budućnost na putu sticanja znanja i afirmacije naše Medrese na najvećim takmičenjima iz fizike – govori profesor Ćorović.

  Ćorović ističe da je Muhamedov uspjeh posebno značajan ako se uzme u obzir činjenica da je on učenik prvog razreda, a da su četverica učenika koji će zajedno s Muhamedom predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike učenici četvrtog razreda srednje škole. Davne 1996. godine smo imali situaciju da u bosanskohercegovačkoj ekipi na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike imamo učenika 1. razreda srednje škole.

  Učenik Muhamed Numanović kaže da je velika čast biti izabran u jednu ekipu koja će predstavljati našu državu u svijetu, ali je i ponosan što je učenik škole koja već jedan niz godina ima predstavnike na međunarodnim takmičenjima iz ovog predmeta.

  – Prije svega, htio bih reći da sam zadovoljan rezultatom, s obzirom na nivo takmičenja. To je, naravno, rezultat dužeg vremena rada s profesorom, ali i s bivšim takmičarima, kao i samostalnog zalaganja. Ovo takmičenje je pretežno namijenjeno učenicima viših razreda srednjih škola, pa vjerujem da je na još bolji rezultat uticao manjak iskustava na ovim nivoima, ali imamo još vremena za usavršavanje, pa se nadamo, uz Allahovu pomoć, još boljim uspjesima u budućnosti – kazao je za Preporod.info Numanović.

  Ove školske godine planirano je da Međunarodna olimpijada iz fizike bude održana početkom jula u Bjelorusiji. Međutim, zbog situacije u Ukrajini, saznajemo od profesora Ćorovića, ovo takmičenje, ipak, neće biti održano u Bjelorusiji, već se kao potencijalni organizator i domaćin takmičenja navodi Švicarska.

  – Nama, ako Bog da, predstoje dodatne pripreme za to takmičenje, nadograđivanje i proširivanje znanja do nivoa koji jedna takva smotra znanja i zahtijeva – kaže na kraju profesor Ćorović.

  Svim predstavnicima Bosne i Hercegovine želimo mnogo sreće na ovom prestižnom takmičenju. (Preporod.info)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje