Subota, 16. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Veliki gubitak: Na Prenju stradao Tuzlak Rade Šimić, vojnik Oružanih snaga BiH

Preuzmite sliku

Prema riječima iskusnog alpiniste i bivšeg predsjednika Planinarskog saveza BiH, Zehrudina Isakovića, planinara Šimića je zatrpala manja lavina te ga bacila niz stijenu

U stravičnoj nesreći na planini Prenj jutros je poginuo Rade Šimić, pripadnik Oružanih snaga BiH, potvrdio je ovu informaciju na svom Facebook profilu, Zehrudin Isaković, bivši predsjednik Planinarskog saveza BiH.

Isaković je kazao da je planinara Šimića je zatrpala manja lavina te ga bacila niz stijenu.

“Šimić je udario glavom o stijenu i nažalost preminuo”, dodao je Isaković.

Drugi planinar je dobro, i nije životno ugrožen.

 • Prema riječima kolega stradalog Šimića, on je prošle sedmice pokušavao da se ispenje na Prenj, ali zbog lošeg vremena su odustali.

  Rade je završio Ekonomski fakultet u Tuzli, s najboljim prosjekom. Tokom studiranja dobijao je stipendije te koristio studentske programe za putovanja po Evropi. U slobodno vrijeme bavio se planinarenjem i sportom.

  Rade je isticao da je po okončanju studija, u periodu od godinu i po dana, dobio više od 30 odbijenica na prijave za posao. Prilika da bude dio Oružanih snaga pomogla mu je u namjeri da ostane živjeti u BiH.

  „Volim svoju domovinu, raznolikost prirode i pristupačnost ljudi na ovim prostorima. Drago mi je što sam bitna karika u sistemu OS BiH i tu vidim prostor za lični napredak i razvoj. “

  Rade je tokom jednogodišnje Osnovne vojne izobrazbe uspio napisati knjigu o putovanju po dijelovima Južne Amerike, kada je proputovao kroz Brazil, Argentinu, Urugvaj i Boliviju, ali i posjetio drevni grad Inka.

  Podsjećamo, 2018. godine, Šimić je uspon na smrtonosnu evropsku planinu Elbrus, posvetio ´Slobodi´ i bolesnoj komšinici.

  Vezano | Uspon na smrtonosnu evropsku planinu Tuzlak posvetio ´Slobodi´ i bolesnoj komšinici (FOTO)

  ˝Uspon sam posvetio svojoj komšinici Rusmiri Zukančić koja se bori protiv karcinoma i nedostaje joj oko 15.000 KM za terapije i operaciju”, kazao je te 2018. godine za naš medij Rade Šimić.

  Ispred redakcije portala Tuzlanski.ba porodici i prijateljima stradalog Tuzlaka upućujemo iskreno saučešće. 

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,