Subota, 3. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Večeras u Tuzli počinje horski šampionat “Lege Artis”

Preuzmite sliku

Jedna od najznačajnijih horskih manifestacija u regionu, Internacionalni horski šampionat “Lege Artis” počinje večeras takmičenjem u kategoriji dječijih horova i svečanim koncertom hora domaćina sa gostima.

I ove godine ljubitelji horske muzike moći će uživati u nastupima 22 ansambla čije su prijave po ocjeni umjetničkog savjeta kvalitativno zadovoljavale zadane propozicije. Ansamble će, kao i prethodnih godina ocjenjivati eminentni stručnjaci iz ove oblasti, Đorđe Stanković iz Srbije, Jasenka Ostojić iz Hrvatske, Rešad Arnautović iz Bosne i Hercegovine, te dirigent i profesor iz SAD, David Means.

Šampionat nezvanično počinje podnevnim koncertom za tuzlanske mališane, na kojem će uz dječije ansamble domaćina, nastupiti i gosti. Večernjim programom planirano je da ljubitelji horske muzike najprije čuju natpjevavanje u kategoriji dječiji horovi, a zatim i pogledaju svečani koncert, na kojem će uz mješoviti hor “Lege Artis” i sopranisticu Dženanu Huseinagić, nastupiti i gosti, horski ansambl “Iskre” iz Tuzle, te horski ansambli brčanskog “Preporoda”.

Tokom vikenda, na sceni Bosanskog kulturnog centra TK nastupiće ukupno 22 ansambla iz nekoliko evropskih zemalja, te jedan iz Kolumbije i boriti se za Grand-prix u četiri kategorije. Biće dodijeljeno i nekoliko posebnih nagrada, među kojima posebnu važnost ima nagrada za najbolje dirigente, koja od prošlog šampionata nosi ime profesora Čestmira Dušeka.

Subota je rezervisana za takmičenje mješovitih horova, a nedjelja za kategoriju vokalni ansambli i muški i ženski horovi.

Koproducent Internacionalnog horskog šampionata je Bosanski kulturni centar TK, a pokrovitelji Grad Tuzla i Ured člana predsjedništva BiH Željka Komšića. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje