Srijeda, 26. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Usvojen Budžet Grada Tuzla: Uposlenicima u Gradskoj upravi plate veće za 10 posto

Preuzmite sliku

Prijedlog Budžeta Grada Tuzla za 2022. godinu u iznosu od 68.480.000 KM usvojen je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla.

Ovaj iznos veći je za 16 miliona i 202 hiljade KM u odnosu na utvrđeni Nacrt. Usvojenim prijedlogom Budžeta Grada Tuzla za 2022. godinu bit će povećane plate uposlenima u Gradskoj upravi za 10 posto. Porast plate obračunavat će se od 1.1.2022. godine.

“Ovdje se radi o regulisanju prava uposlenika Gradske uprave. U prošloj godini smo imali određene intervencije kod javnih ustanova. Sindikat je u ovom slučaju iskoristio pravo propisano zakonom da se iznos plate usklađuje sa rastom potrošačkih cijena. Predviđen je porast plate od 10 posto od nove godine. Plate u Gradskoj upravi nisu visoke i ovo povećanje od 10 posto je pokušaj da se pomogne zaposlenicima u prevazilaženju sve težeg života. Kad me pitate da li je Budžet socijalni il razvojni moram reći da je i jedno i drugo s obziorm da od 68 miliona KM naš kapitalni budžet je 22 miliona. To je značajan procenat kapitalnih projekata u ukupnom budžetu, a Grad Tuzla drži dug kontinuitet vezano za socijalna izdvajanja koja radi putem raznih pomoći za korisnike boračke zaštite ili socijalnih pomoći” – kazala je Suada Isaković, pomoćnica gradonačelnika u Službi za budžet i finansije.

Također, u Budžet 2022. godine uključena su i sredstva iz Budžeta tekuće 2021. godine, koja nisu mogla iz raznih razloga biti realizovana. Najviše sredstava iz Budžeta 2022. godine predviđeno je za oblast komunalne infrastrukture.

“Planirali smo 47 posto u komunalnu gradnju ukupnih sredstava, a predvidjeli smo i dovoljno sredstava kada je u pitanju nadležnost službe za ekonomski razvoj, društvene djelatnosti, da možemo voditi adekvatnu komunalnu i sve druge politike. Moramo sačuvati finansijsku snagu i sigurnost. U 2022. godini sigurno će biti i rebalans Budžeta. Na sjednici je bilo dosta ideja koje nismo mogli da prihvatimo. Analizirat ćemo te ideje” – istakao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Budžet od 68,4 miliona maraka najveći je u historiji Grada Tuzla. Iz opozicionih stranaka ističu da s jedne strane to treba pohvaliti, dok sa druge strane to predstavlja izuzetnu odgovornost i mogućnost greški.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,