Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Uspješno održana konferencija “Žensko poduzetništvo u BiH, sada i u budućnosti”

jasmin bospo
Preuzmite sliku

Jedna žena može mnogo, više žena može sve

jasmin bospoPovodom obilježavanja sedmice ženskog poduzetništva, u organizaciji mikrokreditne fondacije MI-BOSPO i USAID-a, putem projekta Mreža žena u biznisu održana je konferencija “Žensko poduzetništvo u BiH, sada i u budućnosti“. Konferencija je obrađivala teme vezane za razvoj poduzetništva, kako ženskog, tako i u cjelini, a prisutni su imali priliku čuti i neke od najpozitivnijih primjera ženskog poduzetništva u regionu.

Učesnica Konferencije bila je i supruga američkog ambasadora u BiH, Danuta Moon koja je u svom govoru još jednom dala podršku ženskom poduzetništvu u BiH.

Između ostalih, panelistkinje konferencije su bile predstavnice IFC-a, regionalnih udruženja poduzetnica i mreže finansijskih organizacija Leader Group World Women Banking.

bospo1

Tim povodom, direktorica mikrokreditne fondacije Mi-Bospo Nejira Nalić, zahvalila se prisutnima, istaknuvši sljedeće: “Odaziv na ovoj konferenciji te izuzetno pozitivni komentari koje dobijamo samo su još jedna potvrda toga da uspješno radimo na ostvarivanju naše misije. Izuzetno je važno omogućiti da žene doprinesu ekonomiji države kroz povećanje konkurentnosti, rast i kreiranje novih radnih mjesta. Nastavit ćemo raditi na osnaživanju žena, jer samo tako možemo osnažiti i bh. ekonomiju i društvo u cijelosti“.

Poruku podrške poslao je i guverner Centralne banke BiH, Kemal Kozarić, izrazivši uvjerenje da će konferencija rezultirati kvalitetnim raspravama i idejama kako da se pokrene veliki neiskorišteni i često neopravdano zapostavljeni potencijal ženskog poduzetništva u BiH, kao jednog od potencijalnih jamaca ekonomskog oporavka u državi.

“Zadovoljstvo mi je istaći i činjenicu da su od ukupno tri viceguvernera u Centralnoj banci BiH čak dvije viceguvernerke. A i primjer domaćice ove konferencije, moje kolegice Nejire Nalić, je jedan od najboljih primjera uspješne žene u biznisu u Bosni i Hercegovini”.

bospo

Na Konferenciji su učestvovale i predstavnice Leader Group World Women Banking, jedine krovne mikrofinansijske mreže koja se fokusira isključivo na žene i čija je MI-BOSPO članica od 1999. godine. Samu mrežu čini 39 finansijskih organizacija iz 27 zemalja, sjedište joj je u Njujorku i razvijanjem vitalnih finansijskih proizvoda omogućava se mikrokreditnim organizacijama da pruže kvalitetniju uslugu klijentu i smanje siromaštvo. Na konferenciji je također prikazan dokumentarni film o Mreži žena u biznisu “1 000 uspješnih priča“.

Mreža žena u biznisu, projekat kojeg MI-BOSPO provodi uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj, USAID, pruža podršku ženama i njihovim nastojanjima da pokrenu novi biznis i uspješno vode svoja poduzeća i farme.

INFO:

S ciljem poboljšanja ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini, osnaživanja tržišne pozicije biznisa koje vode žene, uvećavanja njihovih poslovnih rezultata, osiguravanjem boljeg ekonomskog položaja žena poduzetnica i njihovih porodica u društvu općenito, MI-BOSPO se opredijelio da uspostavi Mrežu žena u biznisu. MI-BOSPO nastoji prepoznati koje su to prepreke i poteškoće sa kojima se žene poduzetnice u BiH najčešće susreću, te im osigurati podršku za rješenje istih. Mreža žena u biznisu radi na jačanju njihovog zajedništva, ekonomskoj neovisnosti i položaju u društvu, podržavajući ih različitim nefinansijskim uslugama. Članice Mreže su žene poduzetnice koje vode farme, vlastite male aktivnosti koje stvaraju prihod, vode vlastite mikro poslove, sudjeluju aktivno u obiteljskim poslovima.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: