Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Uskrsna poruka fra Nikolića: Prepoznavanje solidarnosti u patnji potrebno je u komponiranju našeg zajedničkog života u BiH

Preuzmite sliku

Gvardijan Franjevačkog samostana svetog Petra i Pavla u Tuzli fra Željko Nikolić u povodu dolazećeg velikog blagdana Uskrsa svim katolicima uputio je poruku u kojoj se osvrnuo na činjenicu da i ove godine “praznike slavimo u sjeni iskustva bolesnoga svijeta“, u globalnoj pandemiji koronavirusa, koja je iz korijena promijenila ne samo život cijeloga čovječanstva, nego i način slavljenja, prenosi Anadolu Agency (AA).

 • “Uskrs kršćani slave kao središnji liturgijski, dakle obredni, ali i kao provocirajući osobni spomen na Božje sudjelovanje u životu čovjeka, svijeta, kulture, civilizacije, politike, ekonomije, danas zdravlja i bolesti, i svega onoga što obilježava naše postojanje i djelovanje u svijetu. Suvremeno ‘oboljelo’ društvo, a s njime i kršćani u Bosni i Hercegovini, naglašavaju i slave Uskrs prvotno ističući njegovu obrednu ili pak folklornu dimenziju. Ta se dimenzija, potaknuta reklamnom mašinerijom masmedija, iscrpljuje u naglašavanju tradicionalnih običaja vezanih uz Uskrs: okupljanje obitelji, bogat blagdanski stol, bojanje jaja, isticanje konzumerističkih uskrsnih simbola koji više ili manje propagiraju ‘tržišnu religiju’, a ne Isusovu, odnosno Božju poruku čovjeku i svijetu, a koja se krije u simboličkim događajima četvrtka, petka, subote i samoga Uskrsa“, kazao je u poruci fra Nikolić.

  Podcrtao je kako crkva liturgijom u obrednim slavljima ovih dana izriče i naglašava drugu, važniju i osobnu, vjerničku i provokativnu stranu događaja “muke, smrti i uskrsnuća Isusa iz Nazareta“.

 • “Obredi i biblijski sadržaj Velikog četvrtka, Velikog petka, Uskrsnoga bdijenja na Veliku subotu te samoga Uskrsa prevode i uprisutnjuju u današnjem rastrganome i bolesnom svijetu Božju intervenciju u čovjekovu malenost, u čovjekove strahove i radosti, u njegove mržnje i ljubavi, u beznađe i besmislenost njegovih projekata mržnje, ratova, nerazumijevanja i lutanja.

 • Središnja poruka uskrsnih događanja, oživljena i uprisutnjenja danas i ovdje u našoj zemlji i našem gradu, mogla bi se svesti na nekoliko, biblijski i vjernički gledano, provocirajućih izričaja“, kazao je gvardijan fra Željko Nikolić i nastavio:

  “Traumatično iskustvo Isusovih učenika i učenica danas, ovdje, u BiH i našemu gradu, potrebno je takve vjere, takvoga susreta i uvjerenja da je Isus živ i da želi ozdraviti i osloboditi naše živote od svih okova straha i robovanja, pa i straha od COVID-19. Čovjeka, naime, u našem mnogostruko podijeljenom i nefukcionalnom društvu sapinju i zarobljavaju nedosljedne i neodgovorne nacionalne, zdravstvene i ine politike i političari, nerijetko njima servilne religijske institucije i službenici, nepravedni i anakroni državni ustroj, neracionalni i nepravedni gospodarski poredak, sveopća korupcija i strukturalna nepravda, iseljavanje i usidrenje besperspektivnosti i beznađa u sve pore našega života. Obveza je kršćanina, s iskustvom ‘živoga Učitelja’, nikad ne prestati vjerovati da se iz svih nabrojenih okova našega zajedničkoga života može zakoračiti u novi, drukčiji, pravedniji, Isusov i Božji svijet.“

 • Kroz sjećanje na Isusuvo, Božju patnju, ističe fra Nikolić, otvaraju se mogućnosti stvaranja nove paradigme međusobne solidarnosti u patnji sa svakim čovjekom na svijetu, osobito s onima koji pate i umiru zbog koronavirusa, ali i s patnjom pojedinaca i naroda u našem mikroprostoru, gdje se od patnji i stradanja mojih prave različite redovito nacionalno-religiozno određene ideologije, koje drugoga isključuju iz vida.

 • “Stvara se mitologija vlastitoga stradanja, a iz nje onda i mržnja prema drugome, koji je redovito kod nas u BiH druge nacionalnosti ili drukčije vjerničke orijentacije. Uskrs, koji unutar kršćanskoga razumijevanja označava osmišljavanje patnje, trebao bi barem onima koji vjeruju u Isusa raspetoga i uskrsnuloga razbiti iluzije o nevinosti i čistoći vlastitih kolektivnih mitologija o ispravnosti mojih nasuprot izopačenosti i krivnji drugih. Ova poruka Uskrsa je ključna i može biti ozdravljujuća za reintegraciju i toliko pominjano pomirenje međusobno isključivih i posvađanih etničkih i religijskih zajednica u Bosni i Hercegovini. Na taj način uskrsno događanje izlazi iz strogo konfesionalnih granica kršćanstva i postaje, ako ništa više, vapaj za prepoznavanje te i takve božanske solidarnosti u patnji koja je potrebna i nužna u komponiranju našega zajedničkoga života u ovoj zemlji. Osobito je to važno u vremenu sveopće pandemije i dodatnoga prisilnog distanciranja čovjeka od čovjeka“, zaključio je fra Nikolić, gvardijan Franjevačkog samostana svetog Petra i Pavla u Tuzli.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje