Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Uskoro se otvaraju vrata vjernicima Poljske džamije u Tuzli

turalibegova-dzamija
Preuzmite sliku

Rekonstrukcija Gazi Turali-begove džamije u Tuzli, u narodu poznate kao Poljska džamija, počela je 2007. godine i do kraja ove godine njena vrata trebala bi biti otvorena za vjernike.

turalibegova-dzamija

Medžlis Islamske zajednice Tuzla preduzeo je sve neophodne mjere da se ona obnovi u osmanskom arhitektonskom stilu iz 16. stoljeća.

Četiri i po stoljeća ova džamija predstavlja utočište za tuzlanske muslimane, a proglašena je i nacionalnim spomenikom u BiH. U njoj su se generacije mladih podučavale da budu uzorni vjernici. Ova džamija je izgrađena još 1572. godine. Više puta je obnavljana, a najistaknutija je rekonstrukcija iz 1878. godine kada je, zbog izgradnje puta i tonjena džamije, pod propao čak jedan metar. Posljednja adaptacija je izvršena prije 45 godina. Danas ova džamija predstavlja glavno odredište mnogih muslimana.

”Imajući u vidu ekonomsku situaciju i nedostatak finansijskih sredstava uzrok je što ona ranije nije završena. Međutim imali smo nekoliko privrednika Tuzlaka koji su dali svoje veliko učešće u preostalim radovima Turali-begove džamije. Ovo je možda prilika da pošaljemo poruku Tuzlacima da se oglase svojim prilozima za završetak ovog objekta” rekao je Hasan ef. Spahić, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

turalibegova-dzamija-tuzla1

Pored ovog vjerskog objekata, veoma je važno istaći da je počela rekonstrukcija krovnog dijela Čaršijske džamije. Temeljita rekonstrukcija je izvršena u toku i neposredno poslije rata u BiH. Za razliku od Poljske, u Čaršijskoj džamiji nije bilo prekida rada, a završetak radova očekuje se za nekoliko dana.

”Ovo su radovi na izmjeni dijela krovne konstrukcije, odnosno mijenja se dio crijepa koji je stradao i letve koje su uslijed kondenzacije stradale”, kazao je predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Poslije ovih radova, u toku je izrada idejnog rješenja kompletne rekonstrukcije Behram-begove džamije. Kako kaže Spahić, Općina Tuzla, Vlada TK i Federalno ministarstvo prostornog uređenja su donirali određena finansijska sredstva za navedene radove, ali bez donatorskih sredstava, bi sve ovo bilo nemoguće izvesti. Medžlis isplamske zajednice Tuzla je potpisao ugovor sa izvođačem radova koji iznosi miliona i 270 hiljada KM.

RTV SLON / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: