Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uskoro nove transplantacije u UKC Tuzla

Preuzmite sliku

Predstavnici udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH i Tuzlanskog kantona održali su sastanak sa predstavnicima Uprave UKC Tuzla i ljekarima koji su direktno uključeni u proces transplantacije organa.

Povod sastanka je bilo pismo koje je Federalno udruženje uputilo svim relevantnim institucijama zbog zastoja u obavljanju transplantacija.

Inicijator sastanka bio je načelnik Interne klinike UKC-a Tuzla prof. dr Nermin Salkić, a osim njega, sastanku su prisustvovali i prof. dr Lejla Osmančević medicinska direktorica, dr Šefik Hasukić direktor za naučno-istraživački rad, prof. dr Mirna Alečković šefica Odjela za transplantacije na Odjeljenju za nefrologiju, prof. dr Jasmina Smajić načelnica Klinike za reanimaciju i anesteziju, te dr. Nerhela Mujačić transplant koordinator.

Sastanak je bio konstruktivan. Izraženo je nezadovoljstvo zbog zastoju u transplantacijama izazvano pandemijom koronavirusa.

Kako je rečeno, na UKC Tuzla u maju se planiraju dvije transplantacije bubrega sa živih donora, a onda namjeravaju svaki naredni mjesec obaviti po jednu takvu transplantaciju, naravno ukoliko to budu uvjeti dozvoljavali.

 • Želja svih onih koji učestvuju u procesu transplantacija na UKC Tuzla je da se barem vrate na period prije korone i da se što prije pokrene ovaj proces. Međutim, navedeno je kako u ovaj proces treba da se uključe i državne distance i podrže ga, odnosno da se napravi strategija zdravstva, kako bi to zaživjelo u pravom smislu.

  Naglašeno je da su se uposlenici UKC Tuzla u postupku transplantacija organa vodili humanošću, profesionalnošću, etikom, entuzijazmom te da će tako će biti i iubuduće. Na njih se, kako je navedeno, uvijek može računati.

  Istaknuto je kako UKC-u Tuzla, nažalost još uvijek nije obnovljen postupak certifikacije za transplantacije. Također, istaknut je i problem sklapanja ugovora sa privatnim klinikama u inozemstvu, o transplantaciji naših pacijenata, loših iskustava kroz koja prolaze, zbog čega neko treba biti pozvan na odgovornost.

  Na kraju je zaključeno da će ovakvi sastanci biti održavani češće, kako bi imali više informacija i bili upućeni da li je i koliko obećanog ostvareno.

  Predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH Tomislav Žuljević obećao je kontaktirati predstavnike Federalnog ministarstva zdravstva kako bi saznao sta je sa certificiranjem UKC Tuzla i Kantonalne bolnice Zenica u procesu transplantacije i eksplantacije organa.

  Nadamo se da će i ostali klinički centri upriličiti ovakve sastanke kojima je cilj ponovno oživljavanje i nadogradnja transplantacijskog programa u BiH, saopćeno je iz UO Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,