Ponedjeljak, 30. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Urednik “Slučajeva-X” za Tuzlanski.ba: Imamo odličnu saradnju sa svim policijskim službama i agencijama u BiH (VIDEO)

Popularno

Novinar i urednik dobro poznate emisije “Slučajevi X” Hayat TV-a Veldin Čustović za potrebe nove emisije ovog vikenda boravio je u Tuzlanskom kantonu, tu priliku iskoristili smo da ga ugostimo u našoj redakciji i kratko porazgovaramo o tome koliko je zapravo zahtjevno raditi na jednom ovakvom projektu.

Na početku razgovora kolegu Čustovića pitali smo kako se došlo na ideju da se krene sa emisijom “Slučajevi-X”.

“Duga je to priča i krenulo je sasvim slučajno. Kolega jedan za Bajram je nešto snimao s policijom, bio je neki “belaj” frka ovo ono, meni se to svjedjelo dok njemu i nije baš. Tako se rodila ideja za emisju “Slučajevi-X” koja traje još od 2007. godine” kaže Veldin Čustović za Tuzlanski.ba.

Naš sagovornik kaže da se ekipa emisije susretala na terenu sa raznim izazovima i situacijama:

“Bilo je dosta nezgodnih situacija ali ništa zabrinjavajuće. Susretao sam se sa raznim  ljudima od serijskih ubica do sitnih lopova, nesavjesnih vozača, pijanaca. Bilo je svega i svačega”.

Na pitanje kakvu saradnju ima za policijskim službama i agencijama u BiH Čustović za naš portal je kazao:

“Saradnja je zaista odlična sa svim policijskim agencijama na svim nivoima. Federalni MUP, MUP RS-a, Policijske uprave u svim kantonima, županijama. Zaista maksimlano korektnu saradnju imamo. Također i sa zaposlenicima u zatvorskim ustanovama gdje snimamo priče iza rešetaka sa osuđenicima imamo odličnu saradnju” – kaže autor i urednik emisije Slučajevi-X za naš portal.

Čustovića smo pitali da li je i kojoj mjeri emisija “Slučajevi-X” imala uticaja da se smanji stopa kriminala u BiH.

“Obzirom da sve manje imamo posla, mogu slobodno da kažem da je emisija u dobroj mjeri svih ovih godina uticala da se smanji stopa kriminala”.

Poseban utisak na Veldina Čustovića i ekipu koja realizije “Slučajeve-X” ostavila je tragična priča o ubistvima policajaca u Sarajevu kao i priča o zvjerskom ubistvu Arnele Đogić u Olovu.

 • “To su mi bile sasvim sigurno dvije najteže priče. Ubisvo Arnele Đogić na svirep način i ubistvo policajaca u Sarajevu”.

  Počeci su kaže bili teški ali danas je situacija dosta povoljnija.

  “Kada smo počinjali raditi ljudi su puno gore reagovali, napadali su našu ekipu, bilo je tu i fizičkih nasrtaja. Bilo je to nešto novo na našim prostorima. Međutim, to su bila i drugačija vremena. Sve veće face bili su na slobodi, bili su među živima sada su većinom iza rešetaka ili ih nema. Dok danas svi zanju za Slučajeve-X, niko i ne reaguje više” – istako je naš sagovornik.

  Također nas je zanimalo i to zbog čega osuđenici pristaju ispričati pred kamerama “Slučajeva-X” svoje priče, zašto pristanu govoriti o ubistvima koja su počinili, krađama, tučama…

  “Pa pristanu zato što saslušamo njihovu priču. Jednostano ih ne osuđujemo, napravili su to što su napravili, izdržavaju kaznu za to. Ispričaju nam svoju priču bez da ih mi dodatno ocrnimo. Korektni smo prema njima, a neki žele jednostavno da javnost zna njihovu priču. Uglavnom kad završe iza rešetaka kažu da se kaju zbog svega što su uradili ali tada je već kasno da se stvari poprave. Međutim, problem je kada izađu na slobodu šta i kako dalje. Kažu da su višestruki povratnici ali neki su jednostavno i socijalni slučajevi, težak život ih je kažu natjerao u kriminal. Nisu navodno imali drugog izbora nakon što izađu iz zatvora vrate se ponovo u kriminal pa se opet pokaju kada ih uhvate i sve tako u krug” – pojasnio nam je Veldin Čustović, autor, urednik i voditelj emisije “Slučajevi-X”.

  Najnovije izdanje emisije možete pogledati večeras od 20:00 sati u programu Hayat TV-a. Kamere Slučajeva-X bile su u Živinicama i Lukavcu, a tu je i nova zatvorska ispovijest. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje