Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Upriličena izložba „U susret Bajramu“: Putovanje krajolikom apstraktne umjetnosti (FOTO)

Preuzmite sliku

Pošto islamski propisi zabranjuju slikanje i vajanje likova, islamska umjetnost se bazirala na lijepo ispisivanje teksta – kaligrafiju, i sebi svojstvenu ornamentiku tzv. arabesku. Tako se razvila najbogatija i najraznovrsnija poznata kaligrafija sa mnogo različitih vrsta pisama (nesh, sulus, ta'lik, divani…) i načina pisanja (u obliku kruga, u ogledalu, u obliku slike predmeta, ptice i sl.).

 • umjetnicka-djela-kamberovic
 • Tekstovi kaligrafskih ispisa su skoro uvijek kur'anski ajeti, nešto rjeđe hadisi i jako rijetko neke druge izreke, pjesme  ili tekstovi.

  Kaligrafske radove nalazimo u džamijama i drugim sakralnim građevinama, u obliku levhi (uokvirenih slika),  ručno pisani na, papiru, platnu, drvetu, bakru, kamenu.

  Za razliku od drugih umjetničkih formi koje su u islamskom svijetu imale svoje uspone i padove, kaligrafija stoljećima traje kao „zajednički umjetnički jezik“ svih muslimana. Pored svoje vizuelno-estetske vrijednosti, kaligrafija je i svojevrsno otjelovljenje Riječi Objave, a inspiraciju za ovakav pristup kur'anskome tekstu muslimanski su umjetnici, moguće je, nalazili u samome Kur'anu: Nun.

  I zaista, ima nešto posebno u savijenim harfovima, koji nanizani jedan do drugog poput bisera u đerdanu, daju osjećaj da nikada ne završavaju. Bilo da je objekat posmatranja samo jedan harf ili cijeli tomovi knjiga ispisani upravo kaligrafijom, kompozicija se čini gotovo čarobnom. Možda se ljepota krije u samom imenu kaligrafije koje nagovještava ljepotu. Putovanje krajolikom apstraktne umjetnosti je upravo počelo.

  Sinoć se Tuzlacima svojim radovima predstavila profesorica Nermina Kamberović Baraković, članica Udruženja likovnih umjetnika tuzlanskog kantona.

  Profesorica Kamberović-Baraković izrazila je želju da svoje radove izloži baš u tuzlanskoj Čarsijskoj džamiji i upravo u 27. noći Ramazana, noći Lejletu-l-kadr.

  Izložba pod nazivom „U susret Bajramu“  trajat će od 14. do 19. Jula 2015. godine, od 18,00 do 22,00 sati. (Foto: T. Dahić / Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje