Ponedjeljak, 25. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Upriličena finalna manifestacija kampanje “Budi junak-junakinja svoje zajednice”

Preuzmite sliku

Kao i svake godine na Međunarodni dan volontera, 5. decembar, Fondacija tuzlanske zajednice organizovala je finalnu manifestaciju kampanje Budi junak/junakinja svoje zajednice, koja je imala za cilj da slavi volonterizam i promoviše vrijedne mlade ljude s područja Tuzlanskog kantona.

Ove godine nazvana “Youth Inspiration Academy”, konferencija je upriličena danas u prostorijama Centra za Kulturu Tuzla. Mladi su imali priliku učestvovati u edukativnim radionicama usmjerenim na njihov lični razvoj, društveni i poduzetnički angažman.

Za edukativne radionice, koje su u skladu sa epidemiološkim preporukama održane na 6 lokacija  (“Dom mladih”, Atelje “Ismet Mujezinović”, Međunarodna galerija portreta, Međunarodni interaktivni otvoreni centar – MIOC) sa maksimalnim brojem 15 učesnika po radionici, mladi su iskazali veliki interes i prepoznali ih kao mjesto na kojem su mogli unaprijediti svoja znanja o oblastima koje ih zanimaju.

Edukativne radionice vodili su kompetetntni mladi predavači uspješni u svojim karijerama, a  obuhvatile su 6 oblasti:

1. Poduzetništvo – pokretanje vlastitog biznisa ili nešto mnogo više?, predavačica Mirela Omerović

2. Moje poduzetničko iskustvo, predavači Edis Osmić i Una Stjepić

3. Kako preživjeti ako je anksioznost jača od motivacije?, predavačica Alma Tihić

4. GirlThing & Arduino za početnike, predavačica Nerma Huskić

5. CV – tips & tricks, predavač Adnan Mujanović

6. Poslovne vještine za 21. vijek, predavačica Selma Selimović

 • Mirza Mujezinović, koordinator projekta Omladinske banke Fondacije tuzlanske zajednice smatra da su od mladih potekle neke od najboljih inicijativa u proteklih 7 godina, koliko se realizuje kampanja „Budi junak/junakinja svoje zajednice“: „Mladi su dokazali da su istinski resurs koji TK ima, njihovo vrijeme ne dolazi, ono je već došlo, samo im treba pružiti priliku da pokažu da su tu i da žele raditi za dobrobit svoje zajednice. Kroz program Omladinske banke radimo upravo to, ohrabrujemo i osnažujemo mlade kako bi uspješno realizovali svoje inicijative i riješili probleme s kojima se susreću.“

  Kampanja „Budi junak/junakinja svoje zajednice“ i ove godine imala je za cilj da uključi relevantne aktere iz sva tri sektora, da ih pozove na odgovornost i saradnju kako bi dali podršku u stvaranju afirmativnog abijenta za mlade ljude, ambijenta u kojem mladi preuzimaju odgovornost, uče, rade, djeluju. Volonterima, i mladima generalno obradila se i dirketorica Fondacije tuzlanske zajednice Jasna Jašarević sa porukom da i kada odrastemo trebamo biti dobri i stvarati promjene:

 • „Uprkos svim izazovima koje stoje na našem putu za ljepšu budućnost ja ipak želim da kažem da samo dvije jednostavne stvari, a to je da nastavite da budete dobri i stvarate promjene! Budite dobri u svemu što radite, ali budite i filantropi, dobri prema sebi, prema drugima, prema zajednici! Dok smo mali  stalno nam govore da budemo dobri, a  rijetko nam se usude to otvoreno reći kada odrastemo.  Zato postojimo mi u Fondaciji da to stalno ističemo! Stvarajte promjene i nemojte nikako strahovati od promjena u sebi, od promjena u odnosima sa drugima ljudima i od promjena u svojoj zajednici! Ovo je jednostavan, ali zaista dobar recept za bolju motivaciju i inspiraciju da prebrodimo dan i svaki izazov  sada i u budućnosti! “

  Pored radionica, na događaju su uručena priznanja pojedincima, udruženjima i preduzećima koji su u proteklom periodu dali izuzetan doprinos razvoju mladih.

 • Fondacija tuzlanske zajednice priznanje “JUNAK SVOJE ZAJEDNICE” dodijelila je u sljedećim kategorijama:

  Udruženje mladih žena GirlThing – za najbolje implementirani projekat u 2020. godini;

  Belma Likić – za izuzetan volonterski angažman u radu Omladinske banke u 2020. godini;

  Lovic & Co. – za dugogodišnju podršku mladima u kampanji ˝Budi junak/svoje zajednice˝.

  Adnan Mujkić – za izuzetan doprinos razvoju i osnaživanju mladih;

  – Institut za razvoj mladih KULT; za izuzetan doprinos razvoju mladih i omladinskog sektora;

  Adnan Mujkić, kao pojedinac koji je dao izuzetan doprinos razvoju i osnaživanju mladih, kazao je kako je Udruženje „Pozorište mladih Tuzle“ čiji je predsjednik, predano ideji `umjetnosti davanja`. Smatra da temelj mladosti počiva na volonterizmu i sretan je da postoje i drugi koji se u ovom teškom vremenu bave tako lijepim stvarima. „Ono što nas povezuje i usmjerava na davanje ne košta ništa – jer sve je dostižno ako se svi udružimo“, kaže Mujkić.

  Institut za razvoj mladih Kult djeluje na političkom i provedbenom nivou i za dugogodišnje zalaganje u ime tima Instituta priznanje „Junak/junakinja svoje zajednice“ danas je primio generalni direktor Jasmin Bešić. On je istakao važnost partnerskog odnosa svih aktera koji djeluju u ovom polju, kako bi rad na stvaranju boljeg ambijenta za život mladih u državi bio lakši, a posljedice našeg djelovanja dugoročnije.

  Youth Inspiration Academy kruna je ovogodišnje kampanje kroz koju je u 2020. godini podržano 9 inicijativa mladih. Fondacija tuzlanske zajednice ove godine izdvojila je 34.534,00 KM, zahvaljujući udruženim sredstvima stranih donatora, vlasti i društveno odgovornih preduzeća. U proteklih 7 godina kroz kampanju je podržano 100 inicijativa mladih u koje je ukupno uloženo preko 230.000 KM.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: