Četvrtak, 6. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Uprava policije MUP-a TK ojačala vozni park, u probni rad pušten sistem za praćenje vozila i policije na terenu

Danas je u krugu Jedinice policije za specijalnu podršku Uprave policije MUP-a TK-a organizovana je prezentacija 15 motornih vozila, koje je Uprava policije nabavila u cilju efikasnijeg izvršavanja operativnih zadataka.

U svojim obraćanu direktor Uprave policije Dževad Korman istakao je, da od finansijskog osamostaljenja Uprave policije MUP-a TK (01.04.2019.god.) ovo realizacija prve veće nabavke vrijednosti oko 700 000 KM, a radi se o 14 putničkih motornih vozila, 1 specijaliziranog vozila za prevoz službenih pasa, a očekuje se isporuka 4 specijalizirana vozila za prevoz osoba lišenih slobode (tzv. Marice).

Pored navedenog, u toku je realizacija nabavke i isporuka službenih pištolja u vrijednosti oko 100.000 KM, sredstava radio-veze, kompjuterske opreme, opreme i laboratorijskog materijala za kriminalističko-tehnička vještačenja, digitalnih fotoaparata, zatim drona sa termovizijskom kamerom, što će doprinjeti izviđanju i pretragama terena.

Takođe, u toku je ralizacija nabavke i isporuka 200 policijskih unoformi sa obućom, kao i zimska obuća za kompletan policijski sastav Uprave policije MUP-a TK.

Izvršena je nabavka dispečerskog centar za praćenje vozila i policije na terenu, kojom će se vršiti digitalno praćenje policijskih službenika, odnosno njihova detekcija, što će omogućiti racionalnije korištenje ljudskih resursa, a svakako i podići nivo same sigurnosti policijskih službenika. Sistem je pušten u probni rad, kojim je pokrivena nadležnost Policijske uprave Tuzla, a uskoro se očekuje pokrivanje cijelog Kantona navedenim sistemom.

Sredinom 2019.godine plate policijskih službenika Uprave policije MUP-a TK su povećane, u cilju ispunjenja zakonske obaveze usklađivanja visine plata policijskih službenika u kantonalnim MUP-ovima (u iznosu ne manjem od 80%) sa iznosom visine plata policijskih službenika Federalne Uprave policije.

Svakako, nećemo stati na ovim nabavkama i očekujemo od Vlada TK da prepozna značaj materijalno tehničkog opremanja policije, jer samo dobro obučena, opremljena i dobro plaćena policija jeste garant sigurnosti našeg kantona, navodi se u saopćenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,