Srijeda, 19. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

UNTZ prima 3.391 studenta: Novi studijski programi kao odgovor na potrebe tržišta rada

Preuzmite sliku

Univerzitet u Tuzli (UNTZ) objavio je Konkurs za upis studenata u akademskoj 2018/19. godini koji omogućava upis 2.130 studenata na prvi ciklus i integrirani studij, 1.035 studenata na drugi ciklus studija te 226 na treći ciklus studija.

Konkurs je otvoren do 28. juna ove godine na 12 fakulteta i Akademiji dramskih umjetnosti, a tačne rasporede održavanja prijemnih ispita možete pogledati ovdje.

Rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić u razgovoru za Tuzlanski.ba je kazala da ova visokoškolska ustanova u idućoj akademskoj godini uvodi određene promjene.

„Od naredne akademske godine upis studenata će se vršiti i na novim studijskim programima. Na Filozofskom fakultetu smo uveli politologiju, a psihologija i pedagogija su sada odvojeni studijski programi. Na Prirodno-matematičkom fakultetu su uvedeni novi studijski programi koji se odnose na matematiku, fiziku i hemiju, a na ovom fakultetu je uvedena i turizmologija. Od novih studijskih programa tu je i menadžment u turizmu na Ekonomskom fakultetu, a novi studijski programi su uvedeni i na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu“, rekla je Hadžigrahić za Tuzlanski.ba.

Mendžment tuzlanskog univerziteta radio je i na inoviranju postojećih studijskih programa, a benefite promjena u novoj akademskoj godini osjetit će studenti.

„Kada smo krenuli u osnivanje novih studijskih programa rukovodili smo se potrebama tržišta rada, ali i zaključcima Skupštine Tuzlanskog kantona kao našeg osnivača. Ovo je početak, a nakon upisa u novu akademsku godinu ponovo ćemo sagledati situaciju te se pripremiti za narednu akademsku godinu“, rekla je Hadžigrahić.

Prateći strategiju razvoja Tuzlanskog kantona, Univerzitet u Tuzli je krenuo i u osnivanje poljoprivrednog fakulteta.

Kako nam je Hadžigrahić potvrdila, elaborat koji je potpisala komisija sastavljena od stručnjaka iz BiH i inostranstva je već završen, a od dinamike ostalih aktivnosti koje je neophodno sprovesti zavisit će tačan datum osnivanja novog fakulteta. (A.K. | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje