Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

UNTZ: Filozofski fakultet dobija “Otvorenu učionicu”

Preuzmite sliku

U četvrtak, 22. avgusta 2019. godine s početkom u 12.00 sati, u atriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli biće svečano otvorena učionica koju su, uz finansijsku podršku Grada Tuzla, a u okviru projekta “Otvorena učionica na Filozofskom fakultetu”, u partnerskim odnosima realizovali Filozofski fakultet i Ekološki savez Eko-Zeleni” Tuzlanskog kantona.

Projekat “Otvorena učionica na Filozofskom fakultetu” podrazumijevao je prije svega prvu fazu uređenja atrija Filozofskog fakulteta u Tuzli, što je tek početna platforma za realizaciju edukativnih, naučno-popularnih i promotivnih aktivnosti za studente Filozofskog fakulteta kao i za šire građanstvo.

– Naime, ovaj projekat će doprinijeti podizanju ekološke svijesti među studentima, olakšati i obogatiti nastavni proces i pedagoški rad, ali i zadovoljiti potrebe studenata Filozofskog fakulteta za boravkom na otvorenom, ekološki uređenom prostoru. Ovakva otvorena učionica ne postoji na području Grada Tuzle, tako da su ovom projektnom idejom zadovoljene i potrebe šire društvene zajednice, jer je planirano da se u njoj održavaju i prigodne promocije knjiga, popularna predavanja za građanstvo o ekološkim ili drugim važnim temama – istakli su na Univerzitetu u Tuzli.

– Filozofski fakultet i studijski programi na Filozofskom fakultetu ovim projektom otvorene učionice nastoje biti, a u mnogočemu već i jesu, etički i društveni korektiv pri realizaciji ciljeva programa za održivi razvoj. Naime, Filozofski fakultet kao ustanova koja studentice i studente obrazuju iz oblasti društvenih i humanističkih nauka, odnosno kao ustanova koja obrazuje buduće učitelje predškolskog obrazovanja, razredne nastave, nastavnike i profesore predmetne nastave, u svojoj nastavnoj praksi već ozbiljno raspravlja o ekološkoj krizi, bio-etici, podizanju ekološke svijesti i drugim temama koje korespondiraju sa održivim stilovima života, a o čemu alumni Filozofskog fakulteta u svom kasnijem radu podučavaju nove generacije. U tom smislu, Otvorena učionica, koja će neupitno i dalje sugerisati ekološki održive stilove života, može postati važno mjesto i za razmjene studentskih ideja, iskustava, prostor zagovaranja solidarnosti među ljudima i kvalitetnijeg odnosa prema ljudskim koliko god i prema prirodnim resursima – dodali su. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje