Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Univerzitet u Tuzli nastavlja sa obnovom Kampusa

untz
Preuzmite sliku

Univerzitet u Tuzli predstavio je prvu fazu rekonstrukcije i izgradnje Kampusa ove visokoškolske ustanove.

\"untz\"Skupu upriličenom tim povodom u Multuimedijalnoj sali Univerziteta pristustvovali su premijer TK Sead Čaušević, načelnici i privrednici iz više općina Tuzlanskog kantona.

Značajan historijski korak za Univerzitet

Prema riječima prof.dr. Envera Halilovića, rektora Univerziteta u Tuzli ovom prezentacijom započela je značajna stranica u historiji tuzlanskog Univeziteta. «Naš Stručni tim završio je tehničku dokumentacija i čim se obezbjede finansijska sredstva krenuće se s adaptacijom postojećih objekata», kazao je rektor Halilović.

Učešće na Business Forumu u Sarajevu

Za ovu prvu fazu rekonstrukcije, u kojoj je osim obnove postojećih objekata, kao prioritet planirana i izrada idejnog rješenja i makete cijelog Kampusa, potrebno je oko 7 miliona KM. Iz tih je razloga Univerzitet planirao učestvovati na predstojećem Business Forumu u Sarajevu od 15. do 17. maja.

«Cilj nam je prezentovati Prvu fazu rekonstrukcije i izgradnje Kampusa Univerziteta i uspostaviti veze sa potencijalnim partnerima iz naše zemlje i inostranstva zainteresovanim za saradnju», kazao je rektor Halilović.

Vlada TK spremna pomoći

Današnja prezentacija dio je već započete saradnje Univerziteta u Tuzli i Vlade TK. Prema riječima Seada Čauševića premijera TK, kantonalna Vlada i pored toga što se nalazi u kriznim ekonomskim vremenima, čini sve, kako bi pomogla realizaciju projekta Kampusa. « I kao što vidim ovom prezentacijom to više nije želja, nego stvarnost i u pojedinim segmentima i realnost», kazao je premijer Čaušević.

Vlada TK i Univerzitet dogovorili su kod Saudijskog Fonda prezentaciju projekta Kampusa. Saudijski Fond raspoložen je za doniranje značajnijih sredstava. « U tom slučaju mi bi kao Vlada dali podršku za kreditiranje po povodljnijim kamatnim uslovima i rokom otplate od 25 godina», istakao je premijer Čaušević.

Prioriteti izgradnje Kampusa

Prema riječima doc.dr. Muhameda Mehmedovića, predsjednika Stručnog tima za rekontrukciju Kampusa, predloženo je da se formira Služba za upravljanje i vodjenje ovog projekta. Primarna aktivnost u ovoj Prvoj fazi biće spajanje na sistem centralnog grijanja svih objekata u Kampusu. Na taj način Univerzitet u Tuzli više neće biti zavisan o prostoru i moći će bez problema izvoditi nastavu. Za sada su u Kampusu osposobljena tri objekta za nastavu koju može pohadjati oko 300 studenata.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: