Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ulrike Hartmann boravila prvi puta u zvaničnoj posjeti Tuzli

Preuzmite sliku

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, susreo se danas u gradskoj upravi Tuzle, sa ambasadoricom Republike Austrije u Bosni i Hercegovini, Nj.E. dr. Ulrike Hartmann.

Ambasadorica Hartmann je je izrazila zadovoljstvo što je, nakon preuzimanja funkcije ambasadorice u Bosni i Hercegovini, prvi puta u zvaničnoj posjeti Tuzli, te navela da je situacija sa pandemijom značajno uticala na manji broj posjeta i putovanja.

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, se, nakon riječi dobrodošlice, zahvalio austrijskoj Vladi i narodu koji kontinuirano pružaju podršku Bosni i Hercegovini.

“Još nismo zaboravili važnu podršku, koju je tadašnji austrijski kancelar Alojz Mok pokazao prema Bosni i Hercegovini i koji je jednoglasno, od strane Općinskog vijeća, proglašen počasnim građaninom Tuzle. Austrija tradicionalno privileguje studente iz Bosne i Hercegovine i mnogi naši sugrađani tamo završavaju fakultete. Tolerantna politika austrijske vlade i naroda, a posebno glavnog grada Beča, vidljiva je i po tome što je u Vladu Republike Austrije izabrana ministrica Alma Zadić, a posebno sam ponosan što se radi o našoj Tuzlanki. Grad Tuzla ima odličnu saradnju i potpisan Sporazum o partnerstvu sa Gradom Lincom. Volio bih da imamo više investitora iz Austrije jer smo tradicionalno prijateljske zemlje i naše kulture su duboko vezane”, izjavio je gradonačelnik.

Tokom sastanka razgovarano je i o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Tuzli. Ambasadorica dr. Hartmann je potvrdila da će ambasada Republike Austrije i ona lično uvijek biti na raspolaganju Bosni i Hercegovini i Tuzli.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje