Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ulaz besplatan: Sutra u Tuzli festival dječije pjesme “Majski cvijet”

Preuzmite sliku

U Narodnom pozorištu Tuzla u subotu, 11. maja, s početkom u 18:00 sati će biti održan MeđunarodnI festival dječije pjesme “Majski cvijet” Tuzla 2019.

Tim pvodom danas je održana press konferencija na kojoj su medijima se obratili predstavnici Udruženja gradski dječiji hor “Slavuj” Renata Bagarić i Zlatan Mujkić, član žirija Šimo Ešić, pjesnik za djecu, kao  i Mirza Ćatibušić direktor Narodnog pozorišta Tuzla.

 • Od mnoštva pristiglih kompozicija, na ovogodišnjem festivalu, publika će imati priliku čuti 12 odabranih takmičarskih kompozicija i izvođača koji dolaze iz Makedonije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

  Podsjećamo, “Majski cvijet” počeo je sa radom 1974. godine i održavan je sve do početka devedesetih. Udruženje gradski dječiji hor “Slavuj” i dirigentica, profesorica Renata Bagarić, umjetnički direktor festivala, u dogovoru s osnivačem, uspješno su 2017. obnovili festival dječije autorske pjesme.

  “Sam motiv osnivanja Gradskog dječijeg hora “Slavuj” i organizovanja Međunarodnog festivala dječije pjesme “Majski cvijet” jeste da damo otpor onome što djeca danas pjevaju, a to su pjesme koje nisu njima prilagođene i nisu primjerene njihovom uzrastu. Majski cvijet je prirodan put da obnovimo njegovanje dječije pjesmice. Kada su u pitanju dječje pjesmice dans je borba dosta teža nego je to bio slučaj ranijih godina obzirom na jako dosta medija u kojima nedostaje sadržaja prilagođenog djeci. Danas smo pretrpani show programima gdje se djeca takmiče sa pjesmama koje nisu njima prilagođene ali mi na ovaj način povezujemo se sa autorima kao i sad drugim festivalima koji njeguju dječiju pjesmicu pokušavajući da ta pjesmica dopre do što većeg broja slušatelja ali prije svega do djece kojoj je namijenjeno sve ovo što radimo” kazala je dirigentica i profesorica Renata Bagarić.

 • Članove žirija Međunarodnog festivala dječije pjesme “Majski cvijet” čine eminentna imena naše bh. kulturne scene poput Sinana Alimanovića zatim profesorice Marijane Dujmušić, te Marija Šestić, Šimo Ešić kao i prošlogodišnja pobjednica Ana Marija Vasiljeveić.

  Generalni medijski pokrovitelj manifestacije je RTV7 Tuzla u čijem će programu uživo biti prenos ove menifestacije.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,