Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ulaz besplatan: Prvi dio turneje predstave „Rod i dom“ završava 27. juna u tuzlanskom BKC-u

Preuzmite sliku

Pozorišni projekat „Rod i dom“ Safeta Sijarića, a u dramatizaciji Hasana Džafića i režiji Vlade Keroševića, tokom juna će biti igran pred publikom u šest gradova/općina Tuzlanskog kantona.

Prvi dio turneje koja se se realizira po pokroviteljstvom Premijera i Vlade TK u svim gradovima i općinama Tuzlanskog kantona, završava u utorak 27. juna u Bosanskom kulturnom centru TK u Tuzli, a ulaz na predstavu je slobodan. Prije ovog termina predstava je igrana u Gračanici, Banovićima, Živinicama, Kalesiji, te Čeliću gdje je na programu 24. juna.

„Rod i dom“ Safeta Sijarića u dramatizaciji Hasana Džafića je drama koja kroz komične situacije, običaje i tradiciju priča tragičnu ljubav Arslana Šipovčanina (lik tumači Irfan Kasumović) prema Saniji, ženi njegovoga brata. Riječ je o monodrami o čovjeku iz Sandžaka, ali je itekako priča o metafizici i identitetu čovjeka.

Do sada je zabilježeno više od 80 izvođenja predstave u više od 30 gradova u Bosni i Hercegovini, Luksemburgu, Sloveniji, Njemačkoj, Crnoj Gori i Švedskoj.

Također, predstava je uvrštena i na Festival BH drame u Zenici Festival monodrame mladog glumca Banja Luka i TIFBU festival u Bugojnu. Na XX Teatar Festu u Banja Luci osvojila je nagradu kao najbolja monodrama u okviru Festivala monodrame mladog glumca, a pobjednik je i međunarodnog festivala u Bugojnu TIFBU 2017. Izvedena je i u takmičarskom programu međunarodnog festivala malih scena i monodrame Istočno Sarajevo 2018.

Irfan Kasumović je diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli 2006. godine u klasi red. prof. Vlade Keroševića, a magistrirao 2016. godine također na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli.

U pozorištu odigrao uloge u preko četrdeset pozorišnih predstava, igrao u više dugometražnih i kratkometražnih filmova, a potpisuje i brojne projekte realizovane na radio i TV stanicama u Bosni i Hercegovini. Igrao je u nekoliko predstava koje su nagrađivane na značajnim međunarodnim pozorišnim festivalima, te dobijao pojedinačne nagrade za glumu na nekoliko pozorišnih festivala.

Trenutno je zaposlen kao docent na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli, na užoj umjetničkoj oblasti Gluma.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje