Petak, 3. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ukinuta Interpolova potjernica za Selimom Bešlagićem

Preuzmite sliku

Interpol je ukinuo potjernicu koja je, na osnovu zahtjeva Srbije, raspisana za ratnim načelnikom Tuzle Selimom Bešlagićem. Bešlagić je to potvrdio u razgovoru za BHRT.

Potjernica se odnosila na ratne događaje 15. maja 1992. godine u Tuzli u slučaju “Tuzlanska kolona”.

“Ovim slučajem bavilo se i Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, ali i nadležni pravosudni organi Srbije koji su pokrenuli proces i protiv Ilije Jurišića. Jurišić je na kraju u Beogradu pravosnažnom presudom oslobođen optužbi za ratne zločine u vezi s ‘Tuzlanskom kolonom’. Mi smo se nadali da je time završen proces, ali su ostale Interpolove potjernice, jer srbijansko tužiteljstvo nije odustalo od tužbe u vezi sa ‘Tuzlanskom kolonom”, rekao je Bešlagić.

Pojašnjava da je Tubhrtžiteljstvo Bosne i Hercegovine, u međuvremenu, zaključilo da u slučaju “Tuzlanska kolona” nema elemenata ratnih zločina. “Kada smo konačno dobili potvrdu iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, uputili smo pismo Interpolu nakon čega smo dobili odgovor da su, nakon svih procedura, prvo Meša Bajrić, a potom i Selim Bešlagić, skinuti s Interpolove potjernice”.

Bešlagić kaže da je Interpol 13. jula ukinuo potjernicu koja je za njim bila raspisana i da je sada “slobodan čovjek”.

“U međuvremenu sam to i provjerio, putovao sam u Zagreb, nije bilo nikakvih problema na granici, a kada sam se vratio u Bosnu i Hercegovinu i na graničnom prelazu dobio pozdrav od naših carinika, shvatio sam da je sve to sa potjernicama konačno završeno”, kazao je.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje