Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

UKC Tuzla: U sedam dana dvije transplantacije koštane srži

Preuzmite sliku

U proteklih sedam dana uspješno su urađene transplantacije matičnih ćelija hematopoeze (MĆH).

Prema riječima prof. dr. Aide Arnautović Ćustović, načelnice Klinike za hematologiju i transplantaciju matičnih ćelija hematopoeze, urađena je jedna alogena i jedna autologna transplantacija MĆH. Kako je istakla prof. dr. Ćustović, pacijentu oboljelom od Multiplog mijeloma rađena je alogena transplantacija MĆH, gdje je donor koštane srži bila sestra, dok je kod pacijentice oboljele od Non Hodgkins limfoma rađena autologna transplantacija MĆH. ‘Procedure primjene autologne i alogene transplantacije matičnih ćelija hematopoeze protekle su uredno, posttransplantacioni period protiče bez komplikacija, a pacijenti se osjećaju dobro’, rekla je prof. dr. Ćustović.

Inače, na Klinici za hematogiju i transplantaciju MĆH Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla do sada je urađena 141 transplantacija matičnih ćelija hematopoeze, od čega 120 autolognih i 21 alogena, čime je uspješno nastavljen kontinuitet u provođenju ovog najkomplikovanijeg i visoko specijalizovanog modaliteta liječenja kojeg poznaje dosadašnja savremena medicina, a koji se primjenjuje u liječenju hematoloških i nehematoloških, malignih i nemalignih oboljenja, te brojnih drugih urođenih i stečenih bolesnih stanja.

Transplantacija koštane srži (alogene i autologne transplantacije matičnih ćelija hematopoeze) se u u JZU UKC Tuzla provodi kontinuirano od 2004. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje