Petak, 26. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

UKC Tuzla: Prošireni kapaciteti intenzivne njege u Plavoj bolnici

Preuzmite sliku

U Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla, objektu Plave bolnice, izvršeno je proširivanje intenzivne njege uz pomoć Službe za tehničke poslove. Riječ je o dodatnih pet mjesta koja su već na usluzi pacijentima, čije stanje zahtijeva ovaj vid liječenja.

– Prevashodno se to odnosi na smještajne kapacitete Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju. Cijelu proteklu sedmicu vršeni su grubi radovi, a pored grubih građevinskih radova imali smo i sofisticirani dio posla koji je naša tehnička služba savršeno odradila. Bilo je potrebno provesti nove instalacije za medicinske plinove sa novim utičnicama za vakum, zrak, što evo možete vidjeti da danas normalno funkcioniše – izjavio je načelnik Klinike za kardiohirurgiju UKC-a Tuzla doc dr. Mustafa Tabaković.

Novi prostor je namijenjen pacijentima koji su imali složenije zahvate na srcu i krvnim žilama.

– Istakao bih da upravo ova prostorija pokazuje da UKC Tuzla ponovo preuzima dominantnu ulogu u zdravstvenom sistemu Federacije BiH. S punim pravom to kažem, s obzirom da smo mi jedina ustanova koja je u doba pandemije uradila određen broj transplatacija, a povećanje broja mjesta u intenzivnoj njezi je pokazatelj da svakodnevno zaposlenici UKC-a Tuzla, pored borbe sa koronom misle i na budućnost ovog zdravstvenog centra – izjavio je direktor UKC-a Tuzla Alen Kamerić.

Dodatna mjesta u intenzivnoj njezi olakšavaju rad uposlenih Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju, ali i poboljšava mogućnosti praćenja vitalnih funkcija. (Anisa Mahmutović | Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje