Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

UKC Tuzla: Predstavljene smjernice za liječenje pacijenata oboljelih od COVID-19

Preuzmite sliku

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, na konferenciji za novinare, predstavljene su smjernice za dijagnostiku, zbrinjavanje i liječenje pacijenata oboljelih od SARS COV-2, odnosno COVID-19.

Preporuke u ovim smjernicama su izrađene na osnovu objavljenih studija, publikacija, vodiča Svjetske zdravstvene organizacije,ali i iskustva ljekara UKC Tuzla u liječenju COVID-19 pacijenata.

Autori smjernica su: doc. dr. med. sci Rahima Jahić, prof. dr. med. sci Šefika Umihanić, prof. dr. med. sci Jasmina Smajić, prof. dr. med. sci Šekib Umihanić, mr. med. sci. Aldina Ahmetagić, mr. med. sci. Lejla Rakovac Tupković, dr Selma Halilović Mujić, prof. dr. med. sci Nijaz Tihić, prof. dr. med. sci Devleta Hadžić, prof. dr. med. sci Fejzo Džafić, dr Damir Pištoljević i doc. dr. med. sci Sunita Ćustendil.

U smjernicama su dati modaliteti liječenja za različite forme oboljenja kao i liječenje komplikacija bolesti. U tretmanu je obuhvaćena imunomodulatorna, antivirusna, antikoagulantna i suportivna terapija, sa posebnim osvrtom na liječenje pacijenata u Odjeljenju intenzivne terapije.

Prema riječima prof. dr. med. sc. Šekiba Umihanića, pomoćnika direktora za medicinske poslove prezentovane smijernice su rezultat rada multidisciplinarnog tima ljekara UKC Tuzla i pružaju mogućnost da ih primjenjuju svi zdravstveni profesionalci u TK i šire. „Smjernice će biti upućene prema Ministarstvu zdravstva TK kao naš prijedlog za smjernice rada za tretman i dijagnostiku svih COVID-19 pacijenata“, istakao je prof. dr. Šekib Umihanić.

Novinarima se obratila i doc. dr. med. sci Rahima Jahić, koordinator Tima za izradu smjernica. Prema njenim riječima urađene su smjernice za liječenje od korone odraslih i djece. Dr. Jahić je govorila o primjeni lijekova Remdesivir i Favirapir, kao i kortikosteroidnoj terapiji čija je primjena dala pozitivne rezultate.

Na konferenciji za novinare govorilo se i o primjeni lijeka Tocilizumaba koji se u ovoj ustanovi uspješno primjenjuje i koji je besplatan za pacijente.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje