Četvrtak, 28. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

UKC Tuzla: Implementacija NeurNet projekta

Neurološka radna stanica neophodna za umrežavanje u jedinstveni sistem s bolnicama u Hrvatskoj i Crnoj Gori, isporučena je u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, u okviru NeurNet projekta.

Projekat NeurNet “Mreža za zbrinjavanje bolesnika sa farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti” je prekogranični projekat sufinansiran od Evropske unije u okviru IPA projekta, u kojem učestvuju Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Cilj projekta je poboljšanje kvaliteta i dostupnosti zdravstvenih usluga za pacijente s farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti, putem uspostavljanja mrežnih referentnih centara i bolnica povezanih modernim ICT tehnologijama.

– Na taj način, bolnice iz Federacije BiH i Crne Gore bit će povezane sa referentnim centrima u Zagrebu i Rijeci, putem EEG uređaja sa softverom za analizu. To će omogućiti audiovizualnu komunikaciju, razmjenu medicinskih podataka, drugo mišljenje, konsultacije i druge medicinske usluge – navodi Pres UKC Tuzla.

Bit će povećana kvaliteta i dostupnost usluga kroz lakši pristup pacijenata iz FBiH najnovijim metodama liječenja farmakorezistentne epilepsije po preporukama stručnjaka iz tih referentnih centara.

Istovremeno, bit će smanjen nepotreban prijevoz, stres i zdravstveni rizici za pacijente. Konačno uspostavljanje NeurNet mreže odnosno uvezivanje s referentnim centrima očekuje se najdalje do kraja ove godine, navode iz UKC-a Tuzla. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,