Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

UKC Tuzla dobio novi ultrazvučni aparat

Preuzmite sliku

Odjeljenje za nefrologiju, hemodijalizu i transplantaciju Klinike za interne bolesti UKC Tuzla dobilo je novi ultrazvučni aparat.

Sredstva za nabavku ultrazvučnog aparata obezbjedila je Vlada TK.

Prof. dr. med. sc. Denijal Tulumović, subspecijalista nefrologije, obavljao je funkciju premijera u Vladi TK kada su sredstva za nabavku aparata obezbjeđena, te je u svom obraćanju prilikom primopredaje ultrazvučnog aparata istako da je inicijator za nabavku ovog aparata bilo Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika TK. Prof. dr. med. sc. Tulumović je rekao da je riječ o ultrazvučnom aparatu, koji posjeduje najbolju rezoluciju slike i dizajn.

“Nabavljen je ultrazvučni uređaj color doppler pomoću kojeg nam je omogućeno da pratimo vaskularne strukture na transplantiranom, ali i nativnom bubregu. Možemo vršiti ultrazvučni pregled površnih i plitkih vaskularnih struktura, a pomoću vođica za sonde imamo mogućnost izvođenja biopsija bubrega. Ovaj ultrazvučni aparat je pokretan, a to nam omogućava lakši pristup teškim pacijentima u Jedinici za intenzivnu terapiju i njegu. Također posjeduje mogućnost snimanja podataka na flash memoriju, CD, kao i umrežavanje aparata u Bolnički informacioni sistem”, pojasnio je prof. dr. med.sc. Denijal Tulumović, saopćila je Služba za informisanje UKC-a Tuzla.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,